Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen JO-anmäld

Annons

Granling hävdade att kommunen hade en skyldighet att lämna ut namnen på alla sökande till den lediga tjänsten som chef för social- och utbildningsförvaltningen.

I ett inledningsskede fick tidningen endast tillgång till namnen på de tre huvudkandidaterna. När sedan Granling vände sig till kammarrätten så gav den honom rätt att få ta del av namnen på samtliga 23 sökande.

Efter kammarrättens utslag erhöll Granling namnen på ytterligare tio sökande. Tio saknas alltså fortfarande trots att kommunen ålagts av kammarrätten att lämna ut samtliga.

- Visst är det så, men jag har inte dessa namn, bedyrar Kalle Gustafson.

- Jag har ingen aning vilka de tio är och den konsultfirma som vi anlitat om tjänsten har sänt tillbaka ansökningarna. Vilka dessa är finns inte registrerade.

Detta är dock inte något som Granling godtager:

- Självfallet finns alla namn hos konsultbolaget. Efter ansökningstidens slut har bolaget självklart börjat med att göra en sammanställning med namnen på alla sökande.

Granling är övertygad om att namnen finns kvar hos konsulten.

- Jag har svårt att tro att konsulten plötsligt "deletat bort" tio personers ansökningshandlingar.

- JO har vid minst ett tidigare tillfälle granskat ett liknande fall där ansökningar bara plötsligt "försvann". Den gången riktade JO hård kritik mot myndighetens uppträdande.

Kalle Gustafson är ganska säker på hur utslaget kommer att bli hos JO:

- Det finns väl ingenting som säger emot att vi inte förlorar. Men det hjälper ändå inte NLT för jag har inga namn att dela med mig.

- Vi anlitade konsulföretaget av tre skäl. Att ansökningarna skulle vara konfidentiella, att även internt sökande skulle bli rättvist behandlade och sist men inte minst att företaget vi anlitat är kvalificerat för uppdraget.

När det gäller den nye chefen för förvaltningen så hoppas kommunchefen att allt är klart senast på fredag. Det står mellan Monica Landin, Gagnef, Christina Wessman, Falun och Karl-Henrik Slenning, Saltsjö-Boo.

Övriga sökande till tjänsten var:

Ingrid Elmgren, Torsby, Anna Andersson, Göteborg, Margaretha Adolvsson, Finspång, Anette Sletten, Lidingö, Rolf Ekström, Torsåker, Björn Karlsson, Öresundsbro, Lennart Lyhamn, Umeå, Michael Gustafsson, Hedemora, Tin Sjöö, Falun samt Kent Jarlekrantz, Västerås.

Vilka de tio övriga var återstår att se.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons