Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen i farten igen om LSS-pengarna

Annons

Nu är Hedemora kommun i farten igen med de så kallade LSS-pengarna (LSS=Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, reds. anm.). Man funderar till och med, att gå till tingsrätten med sina krav på andra kommuner. Man hänvisar till ett avtal som de andra sagt upp.

Ett avtal sluts i regel mellan två parter och här är det troligt att övriga kommuner insett hur brukarna bemöts i Hedemora och därför vägrar att skjuta till mera pengar.

Som brukare, visserligen från Hedemora, har jag förstått att här gäller inga lagar, endast kommunens regelverk.

Hur detta regelverk ser ut går det inte att få veta, det är tydlig-en förbjudet att lämna information till brukare.

Lagen om LSS med flera lagar tillkom 1993 och finns att läsa både på biblioteket i Hedemora och på internet.

Innan kommunens folk klagar mera över lagarna kan man ta reda på den politiska situationen när de tillkom.

Det är med stor förväntan jag ser fram mot en förhandling i tingsrätten, där bör såväl LSS- lagen, avtalet mellan kommun-erna som Hedemoras regelverk behandlas. Det blir en bra möjlighet att få information om vad som styr tillvaron för oss brukare.

Det är inte den dagliga vården och omsorgen jag undrar över, jag har personliga assistenter som är mycket duktiga och sköter om mig på bästa sätt. Dessa har även haft flera kun-niga enhetschefer, så alla problem finns säkerligen högre upp i den kommunala hierarkin. Nu har någon sorts professor utrett hur man ska få mera folk i vården 2015. Man ska höja kompetensen hos vårdperson-alen genom utbildning. Det kanske behövs med ny personal, den som finns nu är säkert mycket duglig om än inte akademiskt kompetent.

Det bästa är att höja lönerna för den personal som sköter jobbet och se till att personal på högre nivåer får lära sig vad vård och omsorg handlar om.

Jan Hansson, Hedemora

Mer läsning

Annons