Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen hoppas på regeringsstöd

Annons

Boverkets nej till satsningen var inget positivt besked för kommunen, som vill se att handelsområdet byggs ut. Detta bland annat för att stärka Borlänges konkurrenskraft mot orter som Gävle, Örebro, Västerås och Karlstad.

Regeringen ska nu fatta beslut om utbyggnaden får ske. Näringslivs- och planutskottet höll i går ett extra sammanträde och antog en skrivelse som sänds till regeringen.

Peter Hultqvist säger att Borlänge visst tagit hänsyn till andra kommuner, och att region Dalarna även sagt sitt.

Kommunen har bjudit in grannkommuner till formella samrådsmöten, och menar att de mellankommunala frågorna är utredda. Dessutom har länsstyrelsen fastställt planen för området.

-Det är inte bara fråga om ett renodlat marknadsperspektiv som Boverket säger. De glömmer det regionalpolitiska perspektivet.

Kommunen betraktar handeln som en av basnäringarna med cirka 4 000 anställda, och pekar på att handelsområdet vid Coop Forum redan är etablerat.

-Dalarna har ett uppskattat utflöde av handel på i storleksordningen mellan 1-1,5 miljarder kronor, säger Peter Hultqvist vidare och menar att det är viktigt för regionen att se till att mer slantar stannar "hemma".

Att jordbruksmark tas i anspråk vid en utbyggnad kommenterar kommunen så här:

-Vid en avvägning av intressena mellan jordbruksmark och handelsändamål finner kommunen att handelsintressena överväger, menar man och nämner att den mark som tas i anspråk är marginell.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons