Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ger Catrin nobben

Annons

Catrin Warg vill kombinera gymnasiestudier med en elitsatsning i handboll. Något som i dag inte är möjligt på hemmaplan.

Hon har därför sökt till tre skolor i Eskilstuna, Halmstad och Göteborg, med specialutformade idrottsprogram och inriktning handboll.

Väljer hon att läsa i Göteborg eller Halmstad, då måste kommunen betala skolpeng eftersom det är friskolor.

Men Catrin har bestämt sig för Eskilstunas specialutformade program - som är ett kommunalt alternativ. Hon har varit på tuffa tester och är idrottsligt behörig.

- Hon erbjuds en plats där om Borlänge betalar hennes skolpeng eller om vi flyttar dit och mantalsskriver oss där, berättar mamma Lill Sundberg-Warg.

Men kommunen tänker inte betala utbildningen. Vilket gör att hela familjen flyttar från Borlänge - trots att de trivs och gärna bor kvar.

Mamma Lill har fått arbete som lärare i Eskilstuna. Maken Mats skriver sig också i Eskilstuna och kommer till en början att veckopendla till jobbet i Borlänge. Sonen flyttar också med.

Lill kan inte förstå varför kommunen inte kan betala skolpengen, och behålla dem som skattebetalare. Ekonomiskt hade det varit en vinst för Borlänge.

Om Catrin valt något av frigymnasierna hade kommunen dessutom varit tvungen att ställa upp.

- Det här känns skrattretande när det står i tidningen att bland andra Peter Hultqvist ska ringa till folk för att få fler skattebetalare att flytta hit, när man på grund av snålhet och principer inte är mån om dem som man redan har.

Om kommunen skulle ändra sig är det ännu inte för sent. Då stannar familjen Warg och fortsätter att skatta i Borlänge. Men så särskilt stort hopp har inte Lill.

- Nej, trots att kommunen skulle tjäna på att betala skolpengen och behålla oss som skattebetalare.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons