Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen går back

Annons

Vid den här tiden förra året aviserade socialnämnden ett underskott på 60,5 miljoner kronor och skolan ett på 17 miljoner kronor. Trots sparåtgärder blev ändå kommunens totala underskott 54 miljoner kronor.

Lika illa ser det ut att gå i år. Efter årets två första månader pekar socialnämndens underskott nu på 52,6 miljoner kronor och skolans på 22,8 miljoner kronor.

Av socialnämndens underskott ligger 37,3 miljoner på äldre- och handikappomsorgen. 12 miljoner mer kostar individ- och familjeomsorgen. Här är det främst det ökade behovet av institutionsvård för barn och vuxna som dragit över.

De resterande 3,3 miljonerna står biståndsavdelningen för i form av ökade färdtjänstkostnader och ökade kostnader för de färdigbehandlade patienterna som ligger kvar på sjukhus.

Av skolans underskott beror fem miljoner kronor på att man inte lyckas spara in alla de 19 miljoner kronor skolstyrelsen blev ålagd att skära bort i år.

För grundskolans del ligger personalkostnaderna fem miljoner kronor högre än beräknat och IT- och telefonkostnaderna ökar med två miljoner kronor.

Gymnasiet går back med 8,5 miljoner kronor. Det beror bland annat på ökade personal- och IT-kostnader samt lägre intäkter på vuxenutbildningarna som Lugnetskolan tagit över.

Det nedlagda Komvux kostar ytterligare två miljoner kronor i år då man inte lyckats placera alla lärare till andra tjänster.

Slutligen har kommunens översyn av utbildningskostnaderna resulterat i en sänkning av priserna. Det medför att kommunen får mindre betalt för elever från andra kommuner samtidigt som man får betala mer för egna elever som studerar på andra orter. Effekterna av allt detta är minus fem miljoner kronor.

Slutligen kostar skolskjutsarna en miljon kronor mera.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons