Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen förlorar skattemiljoner

Annons

Kommunens ekonomichef Catarina Willman räknar med att varje innevånare genererar ett genomsnitt på 40 000 kronor i direkta skatter och statligt skatteutjämningsbidrag.

Nu är det för den skull inte säkert att kommunen hade varit 2,8 miljoner kronor rikare om befolkningsstatistiken visat på plus minus noll.

Resultatet i slutändan beror på vad det här var för personer, för en person som kräver mycket vård förslår inte de där 40 000 kronorna särskilt långt.

Å andra sidan är det väl så att alla invånare på något sätt hjälper till att hålla underlaget för butikerna uppe.

Merparten av befolkningsminskningen förra året beror på födelseunderskottet: 116 personer avled men endast 53 föddes. Detta gav ett minus på 63 personer.

229 personer flyttade från kommunen, sju fler än som flyttade in. Vansbro fick plus på folk som flyttade hit från utlandet, elva stycken och likaså på sådana som flyttade hit från andra orter i länet, sju stycken. Men i kolumnen för flytt till Sverige som helhet blev det minus 25.

Med 7 164 personer är Vansbro en liten kommun men det finns de som hankar sig fram med ännu färre invånare, Skinnskatteberg till exempel som bara har 4 857 innevånare.

Vansbro har varit på väg åt det hållet i många år och hittills har Vision 2010 inte vänt utvecklingen. Visionen som antogs 1997 har målet att kommunen ska komma upp i 9 500 personer.

- Vi jobbar med att anpassa kostymen till en befolkning kring 7 000 personer, säger kommunalrådet Gunnar Magnusson.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons