Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får understöd av Fundia

Annons

- Vi behöver den för att minimera skadorna vid bland annat brand i filterutrustning, säger Kenneth Carlsson, säkerhetschef på Fundia.

På torsdagen överlämnades bilen med utrustning till Smedjebackens kommun.

Fundia i Smedjebacken har som många industrier speciella problem när det handlar om säkerhet och brandskydd.

Ett specifikt problem är att det ibland börjar brinna i filteranläggningen och det finns inte någon riktigt bra släckutrustning att montera permanent.

För något år sedan lanserades en utrustning som bygger på en teknik med att vatten under högt tryck, cirka 300 bar, sprutas med en speciell utrustning. Det höga trycket gör att vattenstrålen kan skära igenom de flesta material. För att öka kapaciteten blandas fyra procent järnoxid in och då kan utrustningen klara både stål och betong.

Två centimeter tjock stålplåt och 20 centimeter betong skär vattenstrålen igenom på mycket kort tid.

Detta gör att en brand i en filteranläggning kan slås ned på några sekunder och vattenskadorna därmed ytterst begränsade.

Kenneth Carlsson är övertygad om att bara på ett par brandtillfällen kommer utrustningen som kostar med bil cirka 800 000 kronor att betala sig.

- Det är driftstoppet efter en brand som kostar pengar, säger Carlsson.

I december förra året var leverantören av utrustningen på plats i Smedjebacken och höll en demonstration för ett 100-tal brandmän från hela Mellansverige.

Fundias säkerhetsavdelning och företagsledning tog del av presentationen och fann att det var en lämplig utrustning för att bekämpa bränder inom företaget.

Under vintern togs beslut om investeringen och vid en ceremoni på torsdagen överlämnades utrustningen och bilen till räddningstjänsten i Smedjebacken.

Fundias vd Kimmo Väkiparta betonade att det kändes bra att Fundia genom investeringen kommer att öka säkerheten både inom företaget och för övriga kommuninnevånare.

- Det finns mycket som är värt att skydda både på Fundia och i Smedjebacken, framhöll Väkiparta.

Han överlämnade nycklarna till kommunalrådet Leif Nilsson.

Han tackade för gåvan och konstaterade att det hela har ett mycket stort symbol värde, eftersom det visar vad som kan åstadkommas med ett väl grundat samarbete. Och som kommer kommuninnevånarna till del.

- Det känns skönt att gå på semester med vetskapen att kommuninnevånarna har det ännu tryggare nu, summerade Leif Nilsson.

Redan denna vecka kommer bilen med utrustning att ingå i den beredskap som finns. Den har ett otal användningsområden även utanför Fundias område, bland annat vid bränder i byggnader. Branden kan helt enkelt slås ner utifrån genom att vattenstrålen skär igenom väggen.

Frank Norgren, brandförman som demonstrerade utrustningen vid överlämnandet, understryker att den blir helt ovärderlig vid exempelvis bränder på tak.

- Det är bara att skjuta strålen genom plåttak eller tegel och sedan slå ner branden, säger Frank Norgren.

Det är för dagen oklart vid vilka sorters larm som den kommer att gå med i första gruppen. I dag går exempelvis släckbil och tankbil med totalt sex man, för att få med ytterligare fordon behövs mer personal, vilket det oftast gör på dagtid.

- Vi måste titta på det här när vi får en klarare bild över vid vilka sorters larm den gör mest nytta, säger räddningschefen i Smedjebacken Veikko Koskelainen.

Hälften av räddningspersonalen har fått utbildning senaste veckan och resterande kommer att få det efter semestern.

- Vi har påskyndat det hela för att få den i drift så fort som möjligt, säger Kenneth Carlsson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons