Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får rätt i taxifråga

Annons

Rullgård menar att trots Granbo trafiks dyrare alternativ per kilometer i längden blir det billigare för kommunen på grund av att Granbo trafik kan erbjuda färre resor mellan Gagnef och Borlänge.

- När det handlar om siffror blundar rättsväsendet. Det verkar som om de inte kan räkna. Jag trodde att Gagnefs kommun ville spara pengar. Det gör man inte nu. Länsrätten har i domen kommit fram till att det endast är en prisfråga i valet av anbud, säger Annika Rullgård.

För en tid sedan begärde kommunen in anbud på särskoleskjutsar på tretton elever och två assistenter tur och retur Gagnef-Borlänge. Totalt kom två anbud in: Leksands taxi och Granbo trafik. Leksands taxi erbjöd att köra med fyra bilar för 13,95 kronor per kilometer medan Granbo trafik kunde köra med två bilar för 19,48.

Kommunen hade i upphandlingen ställt krav på att transporterna skulle ske med taxiregistrerade personbilar för en till åtta passagerare och minst ett fordon för rullstolsburna inklusive rullstol.

Granbo trafik menade att de låg tio procent under konkurrentens anbud när hänsyn tagits till kapacitetsskillnader mellan de bilar som de angett och de bilar som konkurrenten angett. Den 2 juli i år beslutade kommunen att tilldela Leksands taxi uppdraget. Granbo trafik menade att beslutet stred mot lagen om offentlig upphandling (LOU) och gick vidare till länsrätten.

Länsrätten menade att kommunen inte gjort något fel och pekade på att Granbo trafik inte uppfyllde offertsförfrågans krav på tidsanpassning genom att endast köra med två fordon.

Leksands taxi vann offertsförfrågan på två kriterier: kvalitetskraven och priset som låg 30 procent lägre än konkurrenten. Det ettåriga avtalet kostar drygt 800 000 kronor.

- Det är svårt att göra tillräckligt bra förfrågningsunderlag. Vi har justerat flera punkter som Annika Rullgård pekat på, säger kommunens chefsekonom Bengt Hansson.

I minst tio år körde Dala Floda taxi kommunens särskoleskjutsar. De körningarna sköts nu av Leksands taxi.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons