Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får bakläxa

Annons

Det var fel av byggnadsnämnden i Malungs kommun att inte bevilja bygglov för den planerade nya Västerdalstvätten i Bu, Lima.

Förra året nekade byggnadsnämnden i kommunen bygglov för en ny tvättanläggning vid Limedsforsen eftersom det kommunala avloppsnätet i området Bu-Risätra är undermåligt. Nu har kommunen fått bakläxa av länsstyrelsen för beslutet.

Länsstyrelsen konstaterar att den planerade verksamheten ligger inom en allmän vatten- och avloppsanläggnings område. Kommunen är ansvarig för anläggningen och då är det också kommunens skyldighet att låta en verksamhetsutövare bruka den anläggning som finns.

Avloppet från den planerade tvätten kommer heller inte att få mer än begränsade miljöeffekter på avloppsutsläppet. Den planerade tvättmängden är inte så stor och det tvättmedel som ska användas innehåller inga farliga fosfater.

Det finns egentligen inga hinder för att bevilja byggnadslov för tvätteriet. Länsstyrelsen har därför bestämt att byggnadsnämnden ska ompröva sitt beslut.

Nu har också kommunens planberedning uttalat att "byggnadsnämnden rekommenderas att utan dröjsmål bevilja byggnadslov" för Västerdalstvätten AB.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons