Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen drar in bussturer

Annons

Ludvika kommun kommer att dra in en rad bussturer i kommunen.

- Det finns en trafikpuckel på morgonen och eftermiddagen då eleverna ska till och från skolorna. Vi måste också bättre samordna, skolskjutsar, sjukresor, färdtjänsten och Dalatrafiks turlistor.

Detta säger kommunstyrelsens vice ordförande Maria Pettersson, s, med anledning av diskussionen om den framtida kollektivtrafiken i Dalarna.

Enligt den nya fördelningsmodellen kommer kommunens kostnader för Dalatrafik att öka med 29 procent, eller från 8,1 miljoner till 10,4 miljoner kronor år 2008 om förslaget inte ändras eller om inte kommunen drar ned på turtätheten.

- När vi nu diskuterar en ny fördelningsmodell för kollektivtrafiken i Dalarna så handlar det om att ge och ta.

- Vi vill att linje 46 mellan Ludvika och Säfsen med tågpassning mot Västerås och Örebro ska räknas som en interregional linje likt linje 57 i Malungs kommun som bär Sälenturismen. Ludvika har näst Malung och Älvdalen flest gästnätter i Dalarna, påpekar Pettersson.

Om kommunen får gehör för denna syn så blir det nya dalaavtalet inte fullt så kostsamt för kommunen.

Den andra delen i den nya kollektivtrafikmodellen öppnar möjligheten att spara kommunala pengar genom minskad turtäthet och bättre samordning av de offentligt betalda resorna. Det finns flera turer inom stadstrafiken där bussarna näst intill körs tomma.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons