Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunen bör köpa rättvisemärkt"

Annons

Kommunen köper årligen produkter från hela världen för miljonbelopp. Det handlar bland annat om kaffe från Colombia, te från Sri Lanka och bananer från Costa Rica.

Sverige är känt för sin öppenhet och respekt för mänskliga rättigheter och fackföreningsfrihet. Men den respekten finns inte i alla de länder kommunen köper varor från, hävdar Perti Stenport. Där kränks och utnyttjas människor och det förekommer barnarbete och fackföreningar förföljs.

Stenport vill att kommunen tänker om och tar med sociala och estetiska värden när varor ska köpas in. Det kan vara svårt att kontrollera om en vara producerats i enlighet med de riktlinjer som FN skrivit ner om bland annat de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen.

Men en viss kontroll finns i och med att en del varor är rättvisemärkta, uppger Perti Stenport.

Kommunen får visserligen inte i sina upphandlingar gå på olika märkessystem. Men man kan ändå följa rättvisemärkningen om man skriver in villkoret att de varor man vill köpa in motsvarar sociala och etiska krav, hävdar Perti Stenport.

Han föreslår därför i sitt medborgarförslag att kommunen skriver in dessa saker. Han vill också att kommunen stimulerar informationsinsatser om mänskliga rättigheter.

För att visa att kommunen tar allvarligt på dessa saker vill han också att kommunen i officiella sammanhang bjuder på kaffe och te som kommer från länder som uppfyller kraven på att dessa rättigheter följs.

Hans medborgarförslag ska nu utredas på samma sätt som kommunen utreder de förslag och motioner som politikerna lämnar in.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons