Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen betalar skadestånd

Annons

- Det jag ville var att få utrett vems ansvaret är, säger Kristoffers pappa, Mikael Niwong, som är lite förvånad över svaret från Faluns skolchef.

Olyckan inträffade för två år sedan, under en lunchrast på Grycksboskolan. Kristoffer Niwong, som då gick i sexan, spelade basket med några kamrater. När han dunkade bollen i korgen vek sig plötsligt stolpen och föll över honom. Det visade sig att stolpen var helt sönderrostad. Än i dag har Kristoffer ett stort synligt ärr från skadan på armen.

Från försäkringsbolaget fick Kristoffer ersättning för sveda och värk på sammanlagt 45 000 kronor. Men Kristoffer och hans föräldrar krävde även Falu kommun på skadestånd, och begärde att få klarhet i vem som bär ansvaret för att hålla skolgårdens utrustning i gott skick.

Basketkorgen hade plockats ner och satts upp i omgångar under en pågående ombyggnation, och under tiden hade den skadats. Bristande underhåll var orsak till olyckan, menar Mikael Niwong, som genom sin kritik har fått de inblandade förvaltningarna att diskutera ansvarsfrågan.

- Ansvaret ligger hos rektorn, som har arbetsmiljöansvar för all verksamhet inom skolans område även om tillsynen lagts ut på någon annan, säger Jan-Åke Holmdahl, säkerhetsansvarig på Falu kommun.

För att alla ska vara medvetna om vad som gäller har han nu gått ut med information till alla enhetschefer i kommunen.

Är det bra att skadeståndsfrågan kom upp, så att ni har kunnat klara ut begreppen?

- Det är tråkigt att vi ska vara så klantiga så att det går dithän. Vi har varit otydliga, men vi jobbar för att få rätsida på det, säger Jan-Åke Holmdahl.

Mikael Niwong hoppas att ansvarsfrågan ska vara tydligare i fortsättningen:

- Det viktiga är att det inte händer igen. Det vore synd om man betalar ut 3 000 kronor men fortfarande inte har löst problemet.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons