Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen betalar nattakuten?

Annons

I en motion, förslag, till kommunfullmäktige föreslår hon att kommunen ger landstinget ett bidrag så att nattakutens fortsatta existens säkras.

- Den så kallade besparingen för nattakuten har krympt till endast runt tre miljoner kronor.

- Tre miljoner är relativt lite även för Ludvika kommun och jag föreslår att kommunfullmäktige beslutar om ett bidrag på denna summa till Landstinget Dalarna. Detta mot att landstinget garanterar fortsatt medicinsk nattakut med läkare som är specialist i internmedicin, skriver Granberg i motionen.

I sammanhanget betonar hon att enligt socialtjänstlagen har kommunerna det yttersta ansvaret för sina invånare.

- När landstingsfullmäktige sviker sin uppgift måste kommunen träda in, poängterar Granberg.

Syftet kan tyckas vara gott, men kommunen kan inte betala ut bidrag till landstinget. Det uppger Staffan Wikell, jurist vid Svenska Kommunförbundet.

- Om kommunen beslutar om att ge landstinget bidrag så kan beslutet överklagas och kommunen skulle få bakläxa i domstolarna.

- Malmö ville sköta ambulanstrafiken i Malmö och kringliggande kommuner men när ärendet hamnade i Regeringsrätten blev beskedet att kommunen inte får ägna sig åt detta. Uppgiften ankommer på landstinget, berättar Wikell.

Ungefär på samma sätt skulle domstolarna resonera om Ludvika kommun beslutade att ge bidrag till landstinget för att trygga nattakuten.

- Det är ett ganska säkert tips, säger Staffan Wikell.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons