Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen behåller Snöån

Annons

Debatten om försäljningen pågick i drygt en och en halv timme innan fullmäktige var redo att gå till beslut. Innan dess hade argumenten varit många och inom de två största partierna, socialdemokraterna och centern, var oenigheten stor.

Sedan frågan behandlades i kommunstyrelsen hade exempelvis kommunalrådet Gunnar Magnusson bytt sida och förespråkade nu ivrigt en försäljning.

- Jag och Olle Emanuelsson har besökt Snöån och gått igenom hela området med värdparet Karl Sprenger och Yvonne Gustafsson. Det är inte bara boendet som behöver renoveras. Samtliga byggnader är i behov av en uppfräschning och inom en tioårsperiod kan vi räkna med att behöva investera i tio, kanske 15 miljoner kronor, hävdade Magnusson och yrkade på en försäljning.

Även kristdemokraten Torsten Larsson talade sig varm för en försäljning med huvudargumentet att det ger fel signaler att frångå det beslutade investeringsstoppet. Han menade dock att priset på 500 000 kronor var för lågt och ville höja till 750 000, vilket motsvarar 20 procent av bokföringsvärdet som även var den beräkning som användes vid försäljn ingen av Flottaren.

Bland försäljarfalangen höjdes också många röster om hur illa kommunen hittills förvaltat Snöån och många frågade sig om det skulle bli bättre i framtiden vid ett beslut att behålla.

Den unga s-duon, Daniel Bergkvist och Viktor Zackrisson var båda för en försäljning men ansåg att Snöån skulle försäljas genom en mäklare till högstbjudande.

- Jag blir häpen över att du är så naiv, sade vänsterns Gunnel Gustavsson med adress Gunnar Magnusson.

-Vad händer om Snöån exempelvis går i konkurs? jag tror i så fall att konkursförvaltaren skiter högaktningsfullt i alla klausuler i kontraktet, sade hon och syftade på de försök till återköpsklausuler som skrivits in i kontraktsförslaget men som visat sig inte vara juridiskt bindande.

Nall Lasse Andersson kallade hela affären för en präktig skandal.

- Hur ska vi försvara att vi förvaltat våra kommuninvånares pengar på ett så uselt sätt? Vi köpte Snöån för 1,8 miljoner av landstinget och har sedan låtit det förfalla på ett sätt som gör att vi nu ska behöva tvingas att sälja. Varför har vi inte fått fått tummen ur tidigare?

- Den här kommunens framtid är turismen. Vi ska inte bygga en framtid på tillverkningsindustri som kanske flyttar till Kina redan i nästa vecka, sade Nall Lasse, och yrkade på att Snöån skulle behållas.

Efter tio minuters ajournering var fullmäkteige redo att gå till beslut och båda falangerna gjorde sitt yttersta för att vara mest röststarka under frågan om vilka som var för och vilka som var emot en försäljning. Frågan gick till votering där det hela tiden stod och vägde. Miljöpartisten Eva Åkerström-Lindvall valde att avstå från att rösta och sammanräkningen visade sig därför sluta på 17 för och 17 emot. Rösten för att behålla Snöån från fullmäktiges ordförande, Jan-Erik Stövling, blev därmed utslagsgivande och möttes av både jubel och applåder från behållarivrarna.

Bland de som inte jublade valde merparten att reservera sig mot beslutet.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons