Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen begär hjälp med Österviken

Annons

- Det är viktigt att vi får en slutlig bedömning. Vi har inte fått svar på vad som ligger bakom problemen, om det är ett skadligt ämne eller någon annan påverkan, säger kommunalråd Bo Pettersson.

- Så länge orsakerna inte är uppklarade kommer osäkerheten att leva bland folk. Men Leksands kommun har inga möjligheter att gå vidare själva. Vi behöver få hjälp med den här typen av grundforskning.

I höst planerar kommunen att gå igenom vad som framkommit hittills och sedan vända sig till Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket var med och finansierade forskning fram till för två år sedan men sedan dess har kommunen inte fått några mer bidrag.

- De har ont om pengar har vi fått klart för oss, säger Bo Pettersson.

Rapporten om fiskarna i Österviken har gjorts av Institutet för tillämpad miljöforskning på Stockholms universitet. Den visade att abborrarna leker mindre där lakvattnet från Lindbodarna rinner ut via reningsverket i Fornby och i Österviken.

I oktober kommer den slutliga rapporten när forskaren Erik Noaksson ska disputera. Han tycker att Naturvårdsverket borde ta sitt nationella ansvar.

- De stod på möten och lovade att inte lämna Leksand i sticket, men de gör ingenting, säger han.

Men Niklas Johansson på Naturvårdsverkets miljöanalysavdelning tycker inte att de har svikit Leksand.

- Vi fullföljde det forskningsprojekt som vi ansvarade för, och det tog slut för ett och ett halvt år sedan helt enkelt.

- Kommunen och länsstyrelsen är välkomna att vända sig till oss igen för prövning. Vi tar åt oss projekt som har generellt intresse, och det finns det alltid pengar till, menar Niklas Johansson.

En annan rapport om utsläppen av lakvattnet vid Fornby reningsverk gjordes i höstas av IVL Svenska miljöinstitutet. Den säger bland annat att avloppsvattnet som släpps ut efter rening har höga östrogenhalter jämfört med på andra reningsverk. Men också att det vanliga avloppsvattnet från hushållen har ännu högre halter än lakvattnet.

Från kommunens sida vidtar man inga åtgärder förrän i höst.

- Vi vill ha besked från Naturvårdsverket, och utifrån vad de säger kan vi ta ställning till hur vi ska agera, säger kommunens miljöchef Richard Lindsköld.

Vad säger du om kritiken mot att fiskodlingen byggs ut när det redan finns misstanke om miljöproblem i Österviken?

- Det finns ingen koppling. Risken med en fiskodling är att det kan bli övergödning, om det blir för mycket fosfor och kväve på ett för litet område. I lakvattnet letar man efter något hormonstörande ämne, det är en helt annan problematik, säger Richard Lindsköld.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons