Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefen utmanar anständigheten

Annons

I Södran i lördags stod att kungörelsen till fullmäktiges möte den 23 mars varit inlåst under i stort sett halva tiden.

Det här anslaget är det viktigaste sättet att på ett lagligt sätt meddela sammanträdet.

Annonser i tidningar och att ledamöterna får det de ska ha har villkorlig betydelse. Hemsidan har ingen rättslig innebörd alls.

Tänk om mötet varit tredjedag påsk. På måndagkvällen smyger sig kommunchefen in med kungörelsen på biblioteket, varpå detta är stängt för städning och uppgrader-ing till och med skärtorsdagen.

Tredjedag påsk öppnas det igen, samma dag som fullmäktige möts.

Var och en inser att detta inte kan vara lagligt även om anslaget satts upp en vecka i förväg.

Nu var det inte fullt så illa den här gången. Men medborgarnas tid att ta del av det officiella papperet blev halverad.

Även om det inte skulle gå att få beslut upphävda, eftersom anslaget ändå hängts upp mer än en vecka före, har man varit upprörande nonchalant mot oss medborg-are.

Det hade varit klädsamt om kommun-chefen varit mindre utmanande och åtminstone beklagat bristerna i hanteringen.

Det fanns alternativ. Det allra enklaste hade varit att fästa listan på biblioteks-dörren.

Det hade också kunnat stå en hänvisning på bibliotekets skyltar om hur man kunde ta del av nya anslag, till exempel genom att de hängts upp utanför växeln, alltså med en provisorisk officiell anslagstavla. Ingenting av detta gjordes.

Det finns fler anslag på Hedemora kommuns officiella anslagstavla, till exempel om nämndernas justering av protokoll, ledigförklarade tjänster, utställda detalj-planer och mycket annat. Även dessa undanhölls i tre dagar. Men inget anslag har så kort tid som fullmäktiges. Tre dagars förkortning är där relativt mycket.

Det här är en händelse som ser ut som en tanke: Den som är formellt ansvarig för kungörelsen är fullmäktiges ordförande. Han heter Sven-Gustaf Eiritz.

Han är också ordförande i barn- och utbildningsnämnden. På sammanträdet den 23 mars är det tyngsta ärendet den nya ledningsorganisationen för barn- och grundskoleförvaltningen dit också biblio-teket hör!

Den som inte gillar fullmäktiges beslut den 23 mars om den nya ledningsorganisationen, borde göra ett försök att överklaga till länsrätten. Man bör då ange att beslutet inte kommit till i laga ordning eftersom kungörelsen inte varit tillräckligt tillgänglig.

En medborgare

Mer läsning

Annons