Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefen skrev luftfaktura

Annons

- Det har skett ett misstag, jag fick en felaktig uppgift av mitt företags revisor KPMG. Men jag kommer att betala tillbaka pengarna så fort jag fått dem och skriva en ny faktura med det rätta beloppet, säger Ulla Lundgren.

Bakgrunden är att Ulla Lundgren är egen företagare, konsult, och har en leasingbil i sitt företag.

Förra året anställdes Lundgren av Malungs kommun som vikarie på den vakanta tjänsten som kommunchef. Hon fick 38 000 kronor i månadslön, samma som företrädaren.

I sitt konsultföretag hade hon haft många tjänsteresor. Som kommunchef i Malung skulle det bli mest privatresor, veckopendling mellan bostaden i Stockholm och arbetsplatsen i Malung. Därmed skulle Lundgrens förmånsvärde för bilen, och följaktligen hennes skatt för tjänstebilen, bli avsevärt högre.

För den ökade skatten, merkostnaderna, begärde hon och lovades kompensation av kommunens förhandlare, det var ett villkor för att hon skulle ta jobbet.

Ulla Lundgren skrev själv fakturan från sitt företag Infomak Konsult till Malungs kommun. Hon fakturerade "merkostnader" för bilen med 52 500 kronor.

- Det är enbart mina extrakostnader för bilen då jag jobbar här i Malung, förklarade Ulla Lundgren då tidningen först konfronterade henne med fakturan.

I själva verket hade kommunchefen fakturerat hela förmånsvärdet för ett helt år, 42 000 kronor, och lagt på moms, totalt 52 500 kronor. Detta trots att anställningen i nuläget bara gäller fram till halvårsskiftet och trots att det från början var fråga om "merkostnader".

Till fakturan har kommunchefen bifogat en liten lapp och själv skrivit "ok, enligt Bengt Wickes". Detta kan ju tolkas som att kommunens revisorers ordförande Bengt Vickes skulle ha godkänt fakturan.

- Jag har blivit tillfrågad och godkänt formuleringen på fakturan om att den rör merkostnader för kommunchefens leasingbil. Det tycker jag är ok, eftersom hon får en sådan kostnad då hon inte kan nyttja bilen som hon gjort i sitt eget företag. Men jag har inte blivit tillfrågad om beloppet och 52 500 kronor är ju orimligt som merkostnad. För mig själv gjorde jag en huvudräkning och kom fram till att det kunde röra sig om 12 000-15 000 kronor, säger Bengt Vickes.

Efter kontakt med kommunens revisor och sitt eget företags revisor återkommer Ulla Lundgren till tidningen.

- Det har blivit ett misstag, jag har tagit ett felaktigt belopp på fakturan. Och jag kommer att betala tillbaka pengarna omgående. Jag har inte varit medveten om att jag gjort fel, definitivt inte haft någon avsikt att luras. Sånt här är jag mycket noga med, bedyrar kommunchefen.

Men i stället för den rejält "saltade" fakturan på 52 500 kronor kommer kommunchefen att få nöja sig med 11 375 kronor för sina merkostnader.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons