Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunantikvarien vill bevara 40-talskök

Annons

Sedan 1,5 år tillbaka är han kommunantikvarie i Falun. Han har ansvar för att kommunala byggnader som Vass-Brittas gård, Thunströms köpmangård och Sveden bevaras på ett bra sätt. Han ska även hjälpa kommuninvånare och företag som har frågor om byggnadsvård och kulturvärden.

På senare tid har han fått många mejl och telefonsamtal från hyresgäster i Kvarnberget och på Knoppen, som vill ha kvar de gamla köken i hyreshusen från sent 40-tal.

Mats Persson är tydlig. Han vill att de gamla köken ska få vara kvar efter renoveringen.

- De ger karaktär. Det är ungefär som med kakelugnar i sekelskifteshus. Det är sådant som människor uppskattar. Det har jag lärt mig under mina 30 år, säger han.

Det är ungefär så länge som han har arbetat med byggnadsvård. En stor del av den tiden har han arbetat hos Riksantikvarieämbetet.

Under tiden han har varit hos Falu kommun har han sett att det finns en hög ambitionsnivå hos byggnadsnämnden. Världsarvsutnämningen har bidragit till detta. Den gamla trähusbebyggelsen i Östanfors, Gamla Herrgården och Elsborg skyddas på ett bra sätt. Här finns de värden och den stil som Faluborna har bevarat genom generationer. Efterkrigstidens byggnader har ännu inte nått den uppskattning och det skydd som de förtjänar, menar han.

- Modernismen har man inte brytt sig om. Det är en ren och enkel stil. Byter man ut en port så kan det se ut som om man slagit ut en framtand, säger Mats Persson.

Han skulle vilja se en renovering där hantverkarna drar om ledningarna i de befintliga skåpen, som det kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder gjort i Grimsta utanför Stockholm. Det är framför allt köken som Mats Persson vill bevara. Men helst skulle han även se att det inte gjordes så stora ingrepp när badrummen ska renoveras.

Han tycker inte att det är nödvändigt att handikappanpassa alla lägenheter när det ändå inte blir hissar i husen. Det är bättre att några enstaka hus handikappanpassas så kan de med rörelsehinder bo kvar i området om än inte i sina gamla lägenheter.

Det finns en rädsla hos Kopparstaden att de gamla köken inte håller 50 år till, och att man därför behöver byta ut dem.

- Jag har själv bott i ett hus som byggdes 1990. Efter 13 år fick det köket bytas ut för att det föll i bitar. Det exemplaret kanske var extra känsligt. Men jag menar att köken i Kvarnberget och på Knoppen är i gott skick och att det är resursslöseri att ta bort dem, säger Mats Persson.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons