Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställda synade Idre

Annons

Skolan i Idre var under två dagar tömd och omgjord till visningslokaler för ett stort antal företag och föreningar, som även fyllde Kulturhuset och hembygdsgården. Därför fanns det inga barn på plats i skolan. När de väl snyggat till sin skola fick de friluftsdagar under de två dagar som skolan fylldes med vuxna. Kommunens anställda fick inte heller se och uppleva kommunens mest expansiva dagis, Skogslias dagis, som under dess 30 år byggts ut från en avdelning till dagens fyra och mer krävs. Samtidigt är köket fortfarande bara dimensionerat för att laga mat åt 20 personer och inte, som i dag, åt närmare 100 barn och lärare. För egentligen hade ett besök på skolan och dagis räckt för att visa den framåtanda som präglar byn, där den största bristen är bostäder.

Orsaken till Idres alla barn återfinns i den lyckade satsningen på turism i olika former som skapat både direkta och indirekta arbetstillfällen i bygden. Det var nu framförallt de företagen som passade på att visa upp sig för besökarna. För många blev det också den första upplevelsen av golf, då de fick följa med Idres golfpro, Fredrik Litzén, ut på tionde hålet. Det på den bana som rankats som Sveriges vackraste och därtill något av nyckeln till sommarsäsongens uppblomstring i området.

Givetvis fanns kommunens viktigaste arbetsgivare, Idre Fjäll, med och visade upp anläggningen.

- Vi kommer senare i juni att bjuda in kommunens innevånare till en ordentlig information om anläggningen och då även om projektet Tre Toppar, förklarade Idre Fjälls vd, Lars Axelsson.

Det kan nog behövas för när de kommunanställda fick skriva på listor i en av Kulturhusets många montrar så svarade 98 av 143 ja till Tre Toppar, medan 45 svarade nej till projektet. En signal till Idre Fjäll att stödet i bygden inte är så brett som man hoppats på.

I utställningslokalerna fanns både nya företagare såväl som etablerade på plats med montrar, produkter och information. På plats fanns även föreningar och intresseorganisationer. Kanske lite för mycket på alltför kort tid för att besökarna skulle hinna med allt som fanns att beskåda och uppleva.

Nu har kommunens anställda fått uppleva både Särna och Idre. Kvar är Älvdalen till hösten.

- Syftet är att vår personal ska lära känna kommunen och få träffa andra kommunanställda, förklarar kommunchef Bengt Welin.

För kommunen handlar dagarna om en rejäl satsning och redan planeras en uppföljare.

- Men då lutar vi åt ett mer koncentrerat resemål, säger Bengt Welin.

Under onsdagskvällen välkomnades Idreborna att besöka utställningen.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons