Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställda i protest mot låga löner

Annons

Manifestationen, eller demonstrationen, genomförs i samband med kommunfullmäktiges sammanträde i morgon. Först en samling på Sveatorget och därefter marsch genom centrum till Kupolen och vidare för en avslutning vid Stadshuset, där fullmäktige sammanträder.

- Vi vill visa oss, så att de inte glömmer bort oss, säger Maria Blixt, en av initiativtagarna.

Idén till manifestationen föddes på ett av Kommunals medlemsmöten och en grupp "vanliga" medlemmar har jobbat vidare med planerna. Plakaten är färdiga och förhoppningen är att uppslutningen ska bli stor. Och att de som bestämmer om kommunens pengar, "farbröderna" som Maria säger, ska lyssna:

- Det har dragits ned i tio års tid. Det går inte att spara mer, säger Maria Blixt, som själv är långtidssjukskriven på grund av ryggproblem som kommit genom arbetet.

Lönen är en av de viktigaste punkterna att lyfta upp, men långt ifrån den enda:

- Vad spelar det för roll om jag tjänar en miljon om jag inte orkar gå till mitt arbete, så ser jag på saken.

Manifestationen kan sägas hamna precis rätt i tid. Kommunens budget för 2003 håller på att ta form. Och i förra veckan beslöt Kommunals förbundsstyrelse att säga upp det gällande löneavtalet. Det betyder att nya förhandlingar väntar. Den tidigare avtalade löneökningen gäller alltså inte, utan man börjar om från noll i en ny runda. Från fackligt håll är förstås ambitionen att få en större höjning:

- Jag tycker att det var rätt att säga upp avtalet. Det var bra. Man lär våga också för att vinna, säger Maria Blixt.

Som i morgon vågar gå ut och ta strid för kommunanställdas arbetsvillkor och löner. Stöd får de även av de unga socialdemokraterna, SSU, som samtidigt genomför en stödmanifestation.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons