Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt naturreservat invigt

Annons

För några år sedan köpte Rättviks kommun in marken kring det vackra Amtjärnsbrottet. Intresset för Amtjärnsbrottet har sedan länge varit stort. Geologiska och kulturhistoriska världen i området är höga.

Kommunalrådet Jonny Jones framhöll i sitt tal även den ovanligt rika faunan och floran och han berättade också att kommunens intentioner är att bilda fler kommunala naturreservat.

Vägen till Amtjärnsbrottet är väl skyltat och en parkeringsplats iordningställd. På vägen dit passerar besökaren den vackra Amtjärnen, Amtjärnsån och oandligt många vackra blommor och örter. Vägen till brottet är grusad och vid ingången till brottet finns en informationstavla.

- Från och med nu är det förbjudet att plocka med sig fossiler från Amtjärnsbrottet. Tidigare var det inte förbjudet men vi vet att ett stort antal försvinner och vi vill ju gärna bevara fossiler som finns kvar, säger kommunekologen Pia Söderström. Även skogen runt brottet har kommunen köpt in för att den ska vara skyddad från avverkning.

Thomas Jacobs, speciellt sakkunnig, berättade brottets historia. Om tiden för ofattbara 570 miljoner år sedan då Sverige låg vid ekvatorn och var täckt av ett varmt hav. Där fanns ryggradslösa djur med skelett och skal av kalk som sedan bakades in i många lager lera och sand. De bevarades i kalkstenen och rester av den tiden kan alltså besökarna se i Amtjärnsbrottet med fossiler av sjölilja, kristalläpple, armfoting och flera andra djur.

I modern tid, 1929 började den industriella kalkbrytningen i Amtjärnsbrottet och den pågick till mitten av 40-talet, men redan långt tidigare har kalkbrytningen pågått i kommunen.

Så tack vare kommunens initiativ kan människor gå på det 400-500 miljoner år gamla havsbotten i Amtjärnsbrottet och se rikedomen av fossil från ordovicium- och silurtiden.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons