Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunals agerande förvånar Lindström (v)

Annons

Att Kommunals sektion 13 med 2 900 medlemmar väljer att vara anslutet till social- demokratiska partiet förvånar vänsterpartisten Leif Lindström.

- Jag kan inte begripa att de ansluter sig till arbetsgivaren när de drar ned på servicehus, personalfrämjande åtgärder och annat.

Tidningen berättade i måndags att Kommunals sektion 13 ska vara organisationsanslutet till socialdemokratiska partiet. Beslut om anslutning eller inte fattas vid varje årsmöte, för ett år i taget.

Den här gången var det ingen större debatt om medlemskapet, enligt Kommunals vice ordförande Marianne Qvist, tillika s-politiker. Bara en närvarande reserverade sig mot beslutet.

Leif Lindström (v) säger sig vara förvånad över medlemskapet då socialdemokraterna tar beslut om indragningar som han anser drabbar Kommunals medlemmar.

- Anslutningen är beklaglig. Det luktar 1960-tal. I Bor-länge hör socialdemokraterna och makten ihop. Jag kan inte förstå vad sektionen tjänar på att ge sig ihop med makten, med arbetsgivaren.

Kommunals ledning motiverar det intima förhållandet med partiet med ökade möjligheter att påverka och nominera kommunalare till politiska uppdrag.

Marianne Qvist tror att samarbetet haft effekt, bland annat när det gäller strävan mot fler heltidstjänster och friskvård för personalen.

Att det skulle kunna bli några problem med dubbla lojaliteter ser hon inte.

Leif Lindström å sin sida frågar sig om Kommunal är ett fack enbart för socialdemokrater.

- Jag vet inte hur det här känns för de som inte är socialdemokrater.

- Man hamnar på två stolar. I nio fall av tio förlorar Kommunals medlemmar på det, anser Lindström.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons