Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet Stål sågar bibliotekschefen

Annons

Helene Lis skrev den 2 juni ett brev till Roger Stål med synpunkter om foldern Framtidsutsikter, som skickades ut till hushållen i kommunen.

I den framförde hon kritik mot att bibliotekens betydelse helt kom bort i innehållet.

I svaret från Roger Stål kan man läsa att han tycker att det är för mycket begärt att kommunens hela strategidokument ska kunna inrymmas i en "broschyr på tiotalet småsidor".

Bibliotekschefen får beröm för sitt engagemang, men blir sedan hårt kritiserad. "I min roll som kommunalråd ställer jag dock högre krav på kommunala chefer vad gäller insikt och kunskap av vad kommunens olika strategidokument innehåller, dess syften osv än vad du presterat i ditt brev".

Stål besvarar frågorna från Lis, förklarar att han visst är medveten om att biblioteken utgör en väsentlig del av kultur- och fritidsnämndens budget. Sedan blir den personliga kritiken kraftigare markerad igen: "Som chef verkar du helt okunnig om att de medel som biblioteken har att disponera anslås av kommunfullmäktige utifrån de politiska prioriteringar som görs av olika verksamheter".

- Jag tycker att jag är väldigt kunnig på det området, kontrar Lis.

I sitt brev skriver Helene Lis att "de flesta skolbiblioteken i Ludvika kommun är undermåliga". Svaret från Stål lyder: "Angående dina utgjutelser om hur dåliga skolbiblioteken tycks vara delar jag inte den uppfattningen i två avseenden, nämligen Brunnsviks bibliotek och Högbergsskolans bibliotek".

- Jag syftade på skolbiblioteken i exempelvis Sunnansjö och Blötberget. Och vad folkhögskolans bibliotek i Brunnsvik har med saken att göra förstår jag inte, säger Lis.

"För att bättra på kunskaperna om omvärlden kanske ett besök på Brunnsvik och VBU skulle kunna tillföra något", skriver Stål.

Han avslutar sitt brev med formuleringen "Vid en närmare granskning av innehållets kvalitet med de krav som rimligen bör ställas på en chef i kommunen måste jag konstatera att jag som kommunalråd ställer mig frågande."

- Svaret var ungefär vad jag väntat mig. Jag är inte speciellt förvånad, säger Helene Lis.

Varför inte?

- Jag kan väl säga som så mycket att det är tydligt att man inte sticker ut hakan ostraffat i alla fall.

- Eftersom han har lagt det på en nivå där han angriper mig som person och ifrågasätter mig som chef, känns det inte lönt att fortsätta den här debatten.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons