Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet håller med minister

Annons

"Ska vi ha en lika välfärd i hela landet måste vi nog acceptera att mindre kommuner samordnas i större, rationellare enheter så att mesta möjliga av tillgängliga intäkter används för den service som medborgarna tar del av."

Det är ett uttalade av Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson (c) som han fick en hel del kritik från olika håll för.

På DN debatt i går ifrågasatte samordningsminister Per Nuder om dagens kommuner är tillräckligt bärkraftiga för att klara sina uppgifter.

Många kommuner och landsting har redan i dag ett för litet befolkningsunderlag för att kunna organisera allt ifrån skolor och barnomsorg till sjukvård på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, skriver han bland annat.

- Jag var en månad för tidigt ute. Ur kommunal synpunkt håller jag med Per Nuder. Ett sätt är förstås att staten tar större ansvar för reformer och finansierar dessa fult ut. Med nuvarande upplägg har små kommuner svårt att klara vad lagen säger, men det är ändå något vi måste göra. Samhällets krav ökar på alla områden, säger Sven-Gunnar Håkansson.

Det är heller inte bara när det gäller barnomsorg, skola, vård och omsorg som kommunerna har svårt att klara kraven.

- Vi har även till exempel de 15 miljömålen. De är nästan omöjliga att uppfylla. Hela riksdagen är en kravmaskin, anser Håkansson.

Han riktar även en uppmaning till socialdemokraterna, att sluta vara maktparti, att driva en politik som enbart syftar till att behålla makten.

- S borde söka samarbete mot mitten i stället för att luta sig mot v och mp, anser han.

Det som nu skett är att Per Nuder gett tilläggsdirektiv till den statliga Ansvarkommittén som senast i februari ska lämna förslag till en nu offentlig samhällsorganisation.

"Kommittén har möjlighet att riva upp och rita om kartan för det offentliga Sverige. Ett liknande uppdrag har inte getts sedan Axel Oxenstiernas dagar", avslutas Nuders debattartikel i DN.

En av de som kritiserar Nuders uttalanden är Åsa Torstensson, gruppledare för centern i riksdagen, så här skiljer det i åsikt mellan kommunalrådet i Säter och partikamraten i riksdagen.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons