Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd vill minska mottagandet

Annons

- Vi har svårt att klara integrationen av de som redan är här, säger Kenneth Persson som menar att arbetslösheten bland dessa personer är för stor och att kommunen inte klarar av att integrera dem på två år.

I Dalarna har hittills Avesta, Borlänge, Falun, Hedemora, Ludvika, Malung, Orsa och Säters kommuner avtal om att ha beredskap att ta emot flyktingar. Borlänge tog emot flest flyktingar medan Leksand, Rättvik och Mora var de som tog emot minst antal.

Men kommunalråd Kennneth Persson tycker nu att antalet flyktingar som kommunen tar in bör minskas.

Hur många invandrare finns det i kommunen nu?

- Det är en bra fråga, några tusen personer om man räknar in finländare. Och ett 30-40-tal nationaliteter, säger han.

Enligt Kenneth Persson täcker de pengar man får från staten kostnaderna i två år för en flykting. Därefter uppstår kostnader för kommunen, bland annat i form av socialbidrag.

Han vill gärna att kommunen kan behålla invandrarenheten med personal för att kunna arbeta vidare med integrationen på ett bra sätt. Men om antalet flyktingar som kommunen tar emot minskar, då kommer även statens bidrag att minska, därför utesluter inte Persson heller att det på sikt kan bli fråga om personalneddragningar.

Men 80 flyktingar är inte så många?

- Nej det är det inte, men ändå finns problematiken som jag beskrivit.

Före våren tror Kenneth Persson att konkreta besked kan ges om eventuella förändringar i flyktingmottagningen.

För att bygga upp en flyktingmottagning får kommunerna, med avtal om att ha en beredskap att ta emot dessa personer, en grundersättning från staten på 492 000 kronor per år.

- Sedan utgår en schablonersättning för varje mottagen person. För 2004 är det 100 700 kronor för personer under sexton år, 164 000 kronor för personer mellan 16-64 år och 60 500 kronor för personer över 65 år, berättar pressekreteraren Tomas Uddin på Integrationsverket i Norrköping.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons