Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd vill ha kvar förlustkafé

Annons

Café medborgaren har redovisat ett resultat på minus 580 000 kronor under åren 2002 och 2003. Minusresultatet är jämnt fördelat över de två åren. Intäkterna för förra året har sjunkit med 80 000 kronor liksom kostnaderna jämfört med 2002. Hur det har sett ut sedan kaféet började drivas i kommunen regi 1993 kan Peter Hedberg, kamrer vid Vansbro kommun, inte svara på.

- Det är inte jämförbart att ställa de två senaste åren mot åren innan. Innan 2002 betalades en hyra för hela medborgarhuset och inte för de olika delarna inom huset, något som görs i dag, säger han.

Kommunens kostchef under 2001, Anna-Greta Fagerberg, räknade med att kaféverksamheten gav en förlust på 350 000 kronor om året och då var inte hyreskostnaden inräknad. Det berättade hon för FK i maj 2001.

Men trots minussiffrorna vill Gunnar Magnusson, kommunalråd, ha kvar kaféet.

- Vi sparar nog mer på att bedriva verksamhet där än att stänga det, säger han.

Magnusson syftar till att lokalerna är så anpassade till kaféverksamhet att man skulle behöva bygga om dem för att utnyttja dem på något annat sätt. Att hitta någon privat näringsidkare som kan driva kaféet är svårt tror han.

- I lokalerna får man inte laga någon mat. Den maten som finns där i dag lagas i centralköket. För att laga mat där måste man bygga om ventilationen i hela huset. Dessutom är kaféet en bra service för de anställda i medborgar- huset och de pensionärer som äter här, säger han.

I dagsläget finns det två deltidstjänster som är uppdelade på två personer. En ändring som skedde efter årskiftet och som troligen sänker kostnaderna för kaféet.

- Det är främst hyra och löner till de anställda som kostar mycket, säger Tullie Sundberg, kommunens kostchef och ansvarig för Café medborgaren.

Ytterligare en anledning till kaféet inte går plus ekonomiskt är att det inte får finnas någon reklam för kafét, enligt kommunallagen.

-Vår kommunala verksamhet får inte konkurrera med liknande privat verksamhet, säger Tullie Sundberg.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons