Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd köpte hangar för att stoppa mc-gäng

Annons

Som tidningen avslöjat så misstänker polisen att det kriminella mc-gänget Hells Angels håller på att via ostraffade bulvaner från ett nordiskt grannland att försöka köpa en fastighet i Ludvika för att etablera en bas i Dalarna.

Stefan Hedin vill inte ge kommunpolitikerna i Ludvika några fingervisningar om hur de kan agera om de vill slippa ett kriminellt mc-gäng.

- Vi ville inte ha Bandidos i Sandviken och det var alla utom en moderat med på. Denne ansåg att det var en polisiär fråga men vi vet att runt dessa gäng så växer det upp kriminalitet, beskyddarverksamhet och allmän brottslighet.

- Etablerar sig ett sådant gäng på orten i en fastighet så är de svåra att få bort. Juridiskt så är skyddet runt en fastighet ganska starkt. Så när vi fick reda på vad som var i görningen så köpte jag hangaren. Det gick på några dagar och så godkände kommunstyrelsen det i efterhand, berättar Hedin.

Stefan Hedin förklarar att Sandvikens kommun avstod från att utnyttja kommunens rättigheter i förköpslagen som ger kommunen en möjlighet att hävda förköpsrätt.

- Att pröva det enligt förköpslagen hade tagit för lång tid. Det tar en tre fyra månader att pröva och då hade de hunnit etablera sig i lokalen.

- Vi tog i stället kontakt med fastighetsägaren och övertygade denne om att kommunen skulle bli köpare i stället. Då hade de redan erlagt handpenning och fått tillträde till lokalen, berättar Hedin.

- Man kan agera hårt mot mc-kriminalitet om man törs och vill, säger Hedin som låter det vara upp till drabbade kommuner att själva avgöra hur de ska hjälpa till att förhindra etablering av organiserad kriminalitet.

- Jag vill inte uttala mig om hur andra kommuner ska agera, varje kommun måste agera utifrån de förhållanden som finns hos dem, säger Hedin.

De "element" som man i Sandviken inte ville ha dit hade redan flyttat in, börjat bygga om inne i hangaren och börjat sätta upp galler för fönstren.

- Det finns mycket information som vi fått från polisen som gjorde att vi agerade som vi gjorde, förklarar Stefan Hedin.

Det är polismyndigheternas samarbete i Värmland, Gävleborg, Västmanland, Örebro, Uppsala och Dalarna för att möta i första hand Hells Angels, Bandidos och Outlaws MC som börjar ge resultat.

Polisen samarbetar också med skatteverket, kommunerna, hemvärnet och länsstyrelserna för att kartlägga och hålla kontroll på mc-brottsligheten.

Brottsligheten kan röra sig om narkotika, handel med stulna bilar eller vilka varor som helst. Men det man är mest rädd för är beskyddarverksamhet.

Efter att myndigheterna i Gävleborgs län börjat ta i mot mc-brottsligheten så har i dagarna polis hotats som aktivt försökt hindra kriminella mc-gängs etablering i Hofors och Sandviken.

Hoten uppstod efter att polisen i onsdags i förra veckan slog till mot en grovt kriminellt belastad 26-åring från Hofors i Borlänge. 26-årig greps misstänkt grov misshandel och för flera fall av fullbordad utpressning i Dalarna och ett försök till utpressning i början av februari i Sandviken.

26-åringen misstänks också att hålla på att göra karriär i mc-gänget.

Han dömdes redan som 15-åring för dråp.

År 2000 fick han 18 månaders fängelse för kidnappning, skriver Gävle Dagblad.

Mer läsning

Annons