Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd halkar efter

Annons

Kommunaktuellt har undersökt löneförhållandet mellan den ledande politikern och den högste tjänstemannen i 271 av landets kommuner. Resultatet visar att kommundirektörernas löner i genomsnitt höjts med 16 procent mellan 1998 och 2001. Arvodena för kommunstyrelseordförandena har under samma period höjts med 12 procent.

- Det är väl så att politiker har svårt att höja sina egna löner. Det är ett arvoderat förtroendeuppdrag de har. Kommunaldirektör är mer som vilket jobb som helst och inte ett kall, säger Håkan Sörman, stadsdirektör i Södertälje och ordförande i kommundirektörernas förening.

Vidare är medellönen för kommundirektörer cirka 45 000 kronor i månaden, att jämföra med 34 000 kronor för kommunstyrelseordförandena.

I Dalarna är löneskillnaden mellan högste politiker och högste tjänsteman störst i Avesta, Gagnef och Mora kommuner.

Skillnaden ligger på omkring

14 000 kronor till tjänstemannens fördel. En stor anledning till löneskillnaderna är att kommunalrådens arvoden i regel är knutna till basbeloppet.

- Kommunalrådets lön är inte på något vis knuten till kommunchefens, säger Nils Bohlin, förhandlingssekreterare, Mora kommun.

- Sen är det marknadsskäl som avgör vilken lön kommundirektören får.

Förutom Avesta kommun, som ligger över riksgenomsnittet, Falun och Borlänge som ligger på genomsnittet, så har högste politiker och tjänsteman i samtliga övriga dalakommuner en lön under riksgenomsnittet.

- Det måste rimligen bero på att de som ligger under snittet är små kommuner, säger Torbjörn Aulin, direktör i Dalarnas kommunförbund.

Varför ska den som är chef i en mindre kommun acceptera en lägre lön?

- Ju större kommun, desto större blir uppdragets omfattning. Mer personal och större omsättning att ansvara för, säger Torbjörn Aulin.

- Löneläget i Dalarna är också generellt sett lågt, åtminstone om man jämför med tillväxtområdena i landet.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons