Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd: Det har funnits signaler

Annons

- Beskedet om att Finnveden lägger ner verksamheten är naturligtvis oerhört tråkigt, främst för de anställda, men jag kan ändå inte säga att det kom som en total överraskning.

Det säger kommunalrådet Gunnar Magnusson som själv fick informationen under en träff med Finnvedens företagsledning tidigt på tisdagsmorgonen.

- Det har funnits vissa signaler men jag trodde ändå inte att det skulle gå så här fort. Många kommuner har ändå fått leva med sådana här besked och även Vansbro har drabbats tidigare, säger Gunnar Magnusson och syftar på de hundratals jobb som tidigare försvunnit från både träindustrin och järnvägen som länge var Vansbros huvudnäringar.

- Ledningen för Finnveden har ändå lovat att i största möjliga mån hjälpa till genom sina kontakter och vi kommer att träffas igen i slutet av den här månaden. Huvudsaken är nu att vi inte gräver ned oss utan i stället ser de möjligheter som kan komma att öppnas. Lokalerna finns ju kvar och kanske kan vi hitta ersättningsarbeten som kan ge de anställda tryggare anställningar än vad de haft hos Finnveden, säger Gunnar Magnusson.

Företaget ägdes i 100 år av familjen Enander och för Bo Enander, ägare i tredje generationen och vd fram till 1999, kom tisdagens besked som en chock.

- Det är oerhört tragiskt och känns ända in i själen! Under de hundra år som företaget tillhörde familjen och även de tio år som Rörviks Industrigrupp var ägare var företaget alltid lönsamt. Men så fort Finnveden kom in i bilden började det knaka på grund av en rad strategiska felbeslut. Det finns inte någon som helst känsla för bygden hos de nuvarande ägarna utan för dem är den här nedläggningen bara ett pennstreck. Jag blir oerhört illa berörd, säger Bo Enander.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons