Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunalisera närpolisen"

Annons

Detta är bara några i raden av krav när socialdemokratin i Ludvika nu presenterar sin medverkan i det riksomfattande arbetet under rubriken Rådslaget om trygghet mot brott.

Under den gångna vintern har en lokal arbetsgrupp under målmedvetna former behandlat partiets officiella material när det gäller brottsbekämpning och riktlinjerna när det gäller kriminalpolitiken i stort.

Gruppens sammansättning har varit Barbro Fernkvist, Elisabeth Berg, Birgitta Bohman, Jim Gavelin, Kjell Stenberg, Seppo Timonen och Folke Thelin.

För ledamöterna har det inte varit svårt att konstatera att polisens verksamhet lokalt i Västerbergslagen har mycket i övrigt att önska.

- Allmänheten känner otrygghet, säger Jim Gavelin.

- Det har gått så långt att folk inte ens tycker det är någon idé att göra polisanmälan när de blir utsatta för brott, fortsätter han och ger ett exempel på hur otacksamt ett brottsoffer kan uppleva sin situation.

- Jag vet folk som till och med har kunnat peka ut misstänkta men trots det har de några dagar senare fått beskedet att ärendet är nedlagt och att det inte ens blir någon förundersökning.

- Det ger ju helt fel signaler, fortsätter han.

Gavelin skulle kunna dra upp många fler exempel på brott som aldrig bearbetats och om tillfällen då det inte funnits patruller att dirigera ut vid behov. Som ett resultat av polisens defensiv noterar socialdemokraterna att de privata vaktbolagen får allt fler uppdrag.

Företag och privatpersoner köper sin egen trygghet när de förlorar tron på samhällets möjligheter att ställa upp.

- Det blir mer och mer. Det börjar snart bli som i USA, säger Gavelin med ett beklagande.

En kravlista går nu vidare till socialdemokraterna centralt. Bland annat efterlyses en enhetlig och effektiv polis som gör rätt saker under kraftfull ledning.

- Vi kan mycket väl tänka oss att Ludvika och Smedjebackens kommuner erbjuds möjlighet att bli försökskommuner för prov med kommunal närpolisverksamhet.

- Vi ser många möjligheter till att på ett för samhället kostnadseffektivt sätt erbjuda medborgarna en större trygghet mot brott än vad som är möjligt i dag, är gruppens besked till justitieminister Thomas Bodström och de övriga på riksplanet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons