Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunala chefer åtalade för dödsolycka

Annons

Renhållningschefen och arbetsledaren är de som haft det yttersta ansvaret för sopbilsförarnas arbetsmiljö. Åklagaren anser att de åsidosatt det ansvaret på flera sätt:

n Den omkomne sopbilsföraren hade varken fått rätt eller tillräckligt mycket utbildning för den aktuella sopbilen. Han hade lärts upp av en tidigare kollega.

n Sopbilens manöverpanel var i så dåligt skick att symbolerna som visade vilka knappar som skulle användas i olika moment inte syntes. Instruktionsboken som skulle finnas i sopbilen, låg kvar på verkstaden.

n Sopbilens utrustning användes inte som den skulle. Bland annat kördes processen med hjälp av en nödstoppsknapp. Konsekvensen blev att soporna kunde tryckas åt fel håll. I det aktuella fallet ledde detta till att containern svängde ut och dödade 61-åringen.

Olyckan inträffade på Herrhagsvägen vid sju-tiden på morgon den 16 juli 2002. En container i ett sophus skulle tömmas, något som sker varannan vecka.

Lars Bonde var sommarvikarie på renhållningsavdelningen, men hade tömt sopcontainrar många gånger förut.

Det var när han hissade upp sopcontainern för att tömma den i sopbilen, som det gick fel. Containern slog ut och runt och träffade 61-åringen som stod vid sopbilens manöverpanel. Det visade sig senare att de gripklor som skulle hålla containern på plats, aldrig öppnades.

Vid bilen fanns också en medhjälpare från Kommunservice som chockades svårt, men klarade sig undan med skrapsår.

Vittnesförhören visar att den omkomne renhållningsarbetaren tidigare beklagat sig över sopbilens skick. Före dödsolyckan var 61-åringen dessutom med om en liknande händelse, då han blev både rädd och skadad.

Enligt åklagaren visar detta att olyckan inte var en följd av något "slarvfel" från 61-åringens sida. Han hade aldrig fått veta hur han skulle hantera utrustningen på rätt sätt.

Brottet som cheferna åtalas för kan leda till fängelse i högst två år, men det är normalt inte ett brott som leder till fängelse, enligt åklagare Katarina Lindström. För tidigare ostraffade är den normala påföljden för arbetsmiljöbrott villkorlig dom.

Hur långt enligt lagen sträcker sig en chefs ansvar?

- Det är reglerat i arbetsmiljölagen att chefen har ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet - att kontrollera, planera och leda arbetsmiljöarbetet. Det står också utskrivet i lagen att man ska till se att de som jobbar med farliga saker ska ha tillräckligt med utbildning, säger Katarina Lindström.

Gunilla Mååg, renhållnings- och VA-chef, ville i går inte kommentera åtalet.

INGER WALLIN ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons