Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal vill rida på Handelsvågen

Annons

Handelsavtalet har stärkt Kommunals positioner i årets avtalsrörelse, enligt Ylva Thörn, förbundsordförande i Kommunal.

Kraven från januari på ett ettårigt avtal med 5,5 procent i löneökning ligger fast.

Kommunals avtal med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) löper ut först i sommar. Men enligt det utgående avtalet ska ett nytt avtal vara på plats inom en månad.

Parterna _ som står långt från varandra _ bytte avtalskrav redan i januari. Men trycket har ökat sedan Handels fick färdigt sitt avtal, med en tydlig låglöne- och kvinnoprofil.

Thörn, som framträdde på en manifestation vid Slussen i centrala Stockholm på lördagseftermiddagen, ser Handelsavtalet som ett stort framsteg.

Av de omkring 450|000 medlemmar i Kommunal som berörs av SKL-avtalet är omkring 80 procent kvinnor.

Kommunal utgår i sina krav från att årets SKL-avtal blir ettårigt. Thörn utesluter inte att man backar på den punkten, fast det har förstås ett pris för arbetsgivaren, betonar hon.

I sitt anförande inför de hundratals medlemmar som samlats vid Slussen lyfte Thörn fram en rad andra krav, vid sidan av jämställdhetssatsningen. Rätt till heltid och striktare arbetstidsreglering var två av dem.

I folkmassan syntes ett dussin "Vi tar fajten"-jackor från strejken i april_maj 2003 och banderoller med slagord som "Högre löner lönar sig" och "Vårdnadsbidrag = Hushållsslaveri".

TT

Mer läsning

Annons