Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal skilsmässa till nyår

Annons

En ny nämnd kommer att inrättas i Malungs kommun från årsskiftet. Då blir det nämligen slut på "äktenskapet" miljö- och räddningsnämnden och Malung återgår till den gamla ordningen med en miljönämnd och en räddningsnämnd.

- Det har visat sig att de här verksamheterna inte har något annat gemensamt än att de har samma ansvariga nämnd, konstaterar kommunstyrelsens arbetsutskott och välsignar därmed skilsmässan.

Man har dessutom kommit fram till att de två verksamheterna är myndigheter även gentemot kommunen och därmed är det inte lämpligt att lägga miljöfrågor och räddningsfrågor under kommunstyrelsen. De ekonomiska vinster som man förväntade av sammanslagningen har också uteblivit.

I den nya organisationen föreslås att miljönämnden ska ha sju ledamöter och att räddningsnämnden får fem ledamöter.

I övrigt blir det inga förändringar i nämndorganisationen då den nya mandatperioden börjar.

Kommunstyrelsen ska liksom nu ha elva ledamöter och dess arbetsutskott kommer att ha fem ledamöter. Här har vänstern yrkat att det skulle räcka med tre ledamöter i arbetsutskottet, men eftersom styrkeförhållandet mellan de politiska blocken jämnades ut i senaste valet så anser majoriteten att man även fortsättningsvis ska ha fem ledamöter i kommunstyrelsens au.

Övriga nämnder blir kvar med samma ansvarsområden och antal ledamöter som nu och de ska ha arbetsutskott med tre ledamöter.

Detta innebär att barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott minskar från fem till tre ledamöter, men för övriga nämnder gör det ingen förändring.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons