Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal chef varnad

Annons

Förra året delades det ut fem skriftliga varningar till anställda inom Falu kommun. Två av dem gick till en högre chef.

Han anställdes för ett par år sedan. Efter en tid upptäckte personalen och hans överordnade att allt inte fungerade normalt.

- Han hade noll koll, säger mannens högsta chef.

Minst fem gånger kom hans chefer på honom med att inte vara på jobbet. Han var i stället och arbetade åt den förening som han var engagerad i. Efter påpekanden från överordnade höll han sig i fortsättningen på jobbet under arbetstid. Frågan är om skillnaden blev så stor. Det arbete som chefen utförde hade även i fortsättningen stora brister eller bröt mot instruktionerna.

Han godkände att de anställda köpte in "arbetsskor" som de inte hade rätt till. En kvinna köpte exklusiva modeskor från butiken Twilight för 1 800 kronor, en annan anställd köpte träningskor för 1 000 kronor i en sportbutik.

En vikarie beviljades semester utan att denne tjänat in några semesterdagar. Chefens överordnade upptäckte felet och drog in semestern innan den påbörjats.

Flera personer fick lön utan att ha arbetat de dagar som de uppgivit. Det går i efterhand inte att fastställa om de har kastat om schemat eller om kommunen lurats att betala ut "extradagar".

Ett antal vikarier har fått för hög lön. Chefen har godkänt att inhopparna har fått mellan 500 kronor och 1 000 kronor mer i månadslön än den ordinarie personalen.

- I låglöneyrken är det en dramatisk skillnad. Det är anmärkningsvärt när han inte ens var lönesättande chef, säger hans överordnade.

Utöver detta har kommunen andra anmärkningar mot den höge chefen. När en uteplats skulle ställas i ordning fick två entreprenörer klartecken för att utföra arbetet. Ett företag fick göra jobbet men kommunen fick betala ut ersättning till båda.

Chefen fick under 2004 uppmaningar att komma med förslag om besparingar och att göra underlag till budgeten för 2005. Inget av detta utfördes.

Efter att kommunen granskat vad mannen hållt på med har de ansvariga kommit fram till han inte gjort sig skyldig till något brottsligt.

Han tycks inte heller personligen ha gjort någon ekonomisk vinning på att ha beviljat de anställda lite extra förmåner.

-Det har varit ett stort kaos. Men alla ska bli schysst och rättvist behandlade oberoende av vem man är inom kommunen, säger hans chef.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons