Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal chef anmäld för våldtäkt

Annons

Kommunchef Kalle Gustafson konstaterar att kommunens rutiner för att undvika och rapportera eventuella sexuella trakasserier inte fungerat.

Kvinnan har varit i beroendeställning till arbetsledaren för fortsatt arbete

Arbetsledaren och kvinnan har tidigare haft en sexuell relation, också på arbetstid. Kvinnan säger till NLT att det skedde mot hennes vilja. Hon kände sig tvingad att ställa upp för att få behålla det då tillfälliga jobbet. Hon hävdar att hon också blivit våldtagen. Kvinnan har haft tillfälliga jobb i ett par omgångar hos kommunen.

Kvinnan uppger att hon efter ett halvårs förhållande lyckades bryta med mannen. Men kraven på henne fortsatte.

När en tillfällig anställning strax efter påsken skulle omvandlas till en anställning påstår kvinnan att hon tvingades skriva på ett kontrakt med mannen där hon lovade att ställa upp på sex, både på arbete och fritid.

Mannen har enligt kvinnan också lämnat en "prislista" på vad han ansett olika sexuella tjänster vara värda.

Kvinnan vände sig till arbetsledarens chef, senare till förvaltningschefen och till sin kontaktman på personalkontoret samt till sin arbetsförmedlare.

I dag är kvinnan sjukskriven.

Förvaltningschefen förklarar att han uppmanat kvinnan att göra en polisanmälan.

Kvinnans kontaktperson på personalkontoret har till förvaltningschefen redogjort för att han misstänker att det kan röra sig om en hämndaktion.

Den utpekade mannen har till arbetsledningen sagt att han anser sig förföljd av kvinnan och betraktar kvinnans agerande som ett utslag av svartsjuka.

Kommunens rutiner vid alla former av misstänkta sexuella trakasserier borde ha lett till att ärendet snabbt hamnat hos personalchef Inger Nyström alternativt kommunchef Kalle Gustafson.

- Vårt regelverk har inte fungerat, säger kommunchef Kalle Gustafson som försäkrar att en översyn av rutinerna nu får högsta prioritet.

- Nu har en polisanmälan gjorts, men för dagen kan jag inte säga vad vi ska göra med vår arbetsledare. Personalchefen har rätt att omplacera eller stänga av honom under utredningstiden, säger Gustafsson.

Kommunen har i en stressundersökning för ett år sedan ställt frågan till samtlig personal om sexuella trakasserier. Ingen angav något sådant.

Ludvikapolisen tog emot anmälan på tisdagen och beslutade att inleda en förundersökning.

Kvinnan har även till förvaltningschefen anmält arbetsledaren för stöld av allmänna medel.

- Den delen ser vi också allvarligt på och har infört nya rutiner, säger förvaltningschefen.

Mer läsning

Annons