Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunakutens pengar är inom räckhåll

Annons

Dessutom gav han glädjande besked för Dalarnas del.

- Om jag får bestämma kommer ersättningen till kommuner och landsting som drabbas av befolkningsminskningen att fortsätta, sade Lövdén.

I går var han i Dalarna, bland annat för att träffa toppolitiker från landstinget och kommunerna Älvdalen, Smedjebacken och Hedmora, som har skrivit avtal med kommunakuten. Avtal som ska ge kommunerna och landstingen många välkomna miljoner i utbyte mot att man skapar en balans i budgeten.

Ett problem för landstinget med avtalet är att man kommer att få problem med den procentuella kostnadsökning, även om man lyckas nå balans.

Kommer det att innebära att landstinget inte får alla kommunakut-miljoner?

- Det går inte att säga nu. Det viktigaste är balansen i ekonomin. Övriga punkter i avtalet tar vi ställning till när vi slutsummerar, säger Lövdén.

- Den centrala frågan för landstinget är befolkningsminskningen. Varje person som försvinner från länet tar med sig ungfär 12 000 kronor i landstingsskatt. Och vi har tappat 15 000-20 000 invånare från länet, säger landstingsrådet Alf Johansson.

- I Smedjebacken har vi till och med pressat kostnaderna med lite mer än vad avtalet kräver. Men det viktigaste med avtalet är inte att få pengarna, utan att få en balans i kommunens ekonomi, säger Lena Ludvigsson Olafsen.

Lövdén berättade under besöket i Dalarna att de två frågor som socialdemokraterna lägger klart mest krut på under valrörelsen är sysselsättningen och välfärden.

- Vi kommer att satsa på mer pengar till kommuner och landsting, framförallt för att förbättra kvaliteten i barnomsorgen och sjukvården, sade Lövdén.

- Jag är speciellt glad över markeringen på en ökad satsning till barnomsorgen. Det är en fråga vi från distriktet driver. Vi vill ha nya pengar som specialdestineras till barnomsorgen så att personalen kan få mindre barngrupper, säger distriktsordförande Peter Hultqvist.

Både Hultqvist och Lövdén attackerade moderaterna och poängterade vikten av att skatteutjämningssystemet får finnas kvar.

- Ska vi nå målet om att ingen ska behöva vänta mer än tre månader på våra sjukhus är förutsättningen att de ekonomiska förutsättningarna ligger fast. Vi klarar det inte om vi får mindre pengar från skatteutjämningen eller på grund av stora skattesänkningar, säger Hultqvist.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons