Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommun och företagare positiva

Annons

- Det är kreativa och duktiga killar. Vi har tittat på lokalerna i gamla Mediumverket och Ovako kan röja upp så att de bara har sina saker i ena hörnan av lokalen, säger kommunalrådet Leif Nilsson.

-Ovako är också villiga att ställa upp med en bil om killarna kommer till skott. Och vi kan inte vara sämre än att kommunen också står för en bil, säger Nilsson.

-Vi hade mycket skadegörelse i kommunen och vi hade en situation där polisen var på väg att lämna Smedjebacken. Det här var oroväckande och vi ville ta tag i ungdomsdelen för att påverka på lång sikt, berättar kommunalrådet Leif Nilsson.

Därför anordnades en träff i Brunnsvik och en i Morgårdshammar för eleverna och de fick fritt tycka till om hur man skulle minska skadegörelsen.

-De såg att det var allvar och det vi sade då var att det som vi sparar i pengar det får de köpa grejor för. Men det får inte vara för lätt. Vi står för materialet och de får lägga ner möda på att genomföra jobbet, berättar Nilsson.

Under två års tid har samarbetet pågått. Ungefär 200000 kronor minskade skadegörelsen med under första året och det resulterade bland annat i en skateboardramp. Barnen ville även att föräldrarna skulle lära sig att sätta gränser och det resulterade i en föräldrautbildning (COPE).

Nu arbetar alltså Emil Ströberg, Martin Karlsson, och Gustav Sörhuus för att en gokartbana ska komma till stånd i gamla Mediumverket.

-Det är öppna och trevliga ungdomar. Så länge ungdomarna ägnar sig åt meningsfulla aktiviteter och är engagerade så stöttar vi självklart idén och den kommande verksamheten.

Nilsson ser läget med Mediumverket som extra positivt eftersom det ligger i anslutning till Gamla Meken och där finns det fik.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons