Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommitté kritisk mot kraftstation

Annons

Kommittén Rädda Västerdalälven är mycket kritisk till att Transtrands besparingsskog fortsätter att driva frågan om upprustning av Ejforsens kraftverk, fast nu i en något mindre omfattning, utan den planerade dammarmen som skulle gå ut i Fululvens huvudfåra.

Besparingsskogens ansökan om tillstånd för kraftverket har stött på patrull i en rad instanser på läns- och riksplanet. Besparingsskogen har därför beslutat att göra om sin ansökan i miljödomstolen till att omfatta ett kraftverk som drivs enbart på det vatten som nu rinner genom den gamla kraftverkskanalen.

I ett uttalande undertecknat av ordförande Bertil Hemming och kassör Jens Granberg är älvräddarna i Västerdalarna mycket kritiska.

"Transtrands besparingsskog har fått svart på vitt av regeringen att en utbyggnad av Ejforsen är olaglig. Men med en dåres envishet, gränsande till att bli betraktade som rättshaverister, meddelar ledningen för kraftföretaget nu att frågan ska utredas på nytt", heter det i uttalandet.

Älvräddarna menar också:

3 Att anlägga en ny kraftstation i det aktuella området är enligt miljöbalken förbjudet.

3 Att ta vatten till en ny kraftstation genom att, som det heter, "vattnet strömmar naturligt via en grävd kanal", är olagligt eftersom detta vattenföretag saknar tillstånd.

Älvräddarna tycker att det enda rätta är att besparingsskogen river bort alla de återstående resterna av den nedlagda kraftstationen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons