Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer fler att dömas med samma beviskrav?

Annons

Ribban för vad som anses vara "hjälplöst tillstånd" är således för högt satt vilket medför att det kommer att vara lika svårt att döma någon för våldtäkt. Folkpartiet anser att utsatta kvinnors situation borde stärkas genom att det ska räcka med att offret befinner sig i "en särskilt utsatt situation" för att konstituera våldtäktsbrottet.

Vi känner en viss oro över att s-regeringen beskriver den nya lagstiftningen i överdrivet hoppfulla ordalag. Vi får inte ha en övertro på att en ny lag i sig själv råder bot på det sexualiserade våldet i samhället. Lagen är i stort sett verkningslös om inte rättskedjan i övrigt fungerar.

Polis och domstolar är i dag både stressade och pressade. Utbildningar på området riskerar att skäras ner trots att vi vet vikten av just utbildning i bemötandefrågor och förhörsteknik. Vi saknar ännu särskilda familjevåldsenheter hos många polismyndigheter. Polis och åklagare måste få förutsättningar för att bättre kunna utreda sexualbrott bland annat genom att anställa fler med specialistkompetens.

Från folkpartiet vill vi lyfta fram vikten av det förebyggande arbetet och de tidiga insatserna. Det handlar till exempel om att införa jämställdhetsplaner i våra förskolor och att unga kvinnor garanteras en skolgång fri från dagliga verbala övergrepp. Tendensen att från visst politiskt håll glömma bort familjen som central för normöverföringen i samhället borde oroa alla.

Det är ingen som föds till våldtäktsman eller kriminell. Problemet är att vi gör så lite för att förhindra att små olyckor växer till stora katastrofer. Det är den största björntjänsten vi kan göra mot unga människor men också mot övriga samhällsmedborgare. Låt-gå-mentaliteten på Rosenbad bäddar för framtida brottslighet. Vad var det jag sade, är en vanlig kommentar från erfarna barnskötare och lärare, som ser vad som händer när ingen griper in.

Folkpartiet kräver därför att polisen ska vara tvungen att utreda brott när det är personer som är minst 14 år som begår dem. Det är inte fallet i dag. En del ser det som hårdare tag, men det är tvärtom. Är det inte hårdare tag att inte ingripa med tydlighet förrän den unge fyllt 15 år? Då kan det näst intill vara för sent.

År 2003 fanns det över 15 000 misstänkta gärningsmän under 15 år. I inget av dessa fall klarläggs skuldfrågan och det blir sällan några tydliga konsekvenser för den unge lagöverträdaren. Brottsoffret får heller ingen upprättelse eller möjlighet till skadestånd.

Vi vet att det i utanförskapet och i de gängbildningar som följer av detta ofta frodas en skev kvinnosyn. Mycket kan därmed vinnas på tidiga insatser. Det handlar om att kunna ge en påföljd så att personen kan få hjälp att sluta med sitt destruktiva beteende. Annars kommer den unge att fortsätta förstöra andra människors framtidschanser - och sina egna.

Den nya sexualbrottslagstiftningen har flera förtjänster. Men regeringen måste även prioritera det förebyggande arbetet och tidiga insatser. Då kan attityder förändras. Det är den största investeringen samhället kan göra för att se till att kvinnor ska slippa få sina mänskliga rättigheter kränkta.

LENNART FREMLING

JOHAN PEHRSON

Lennart Fremling är folkpartistisk riksdagsledamot på dalabänken från Borlänge och Johan Pehrson är ordförande i riksdagens justitieutskott

Mer läsning

Annons