Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Låt riksdagsvalet avgöra

Annons

Hedemoracenterns krav ökar trycket på en folkomröstning om EU:s nya grundlag, särskilt om hela dalacentern går på samma linje.

Centerdistriktet i partiledaren Maud Olofssons hemlän Västerbotten har redan krävt folkomröstning och det har tidigare har också en del s-organisationer i exempelvis Skåne gjort.

Kampanjen för en folkomröstning kommer att växa i styrka fram mot riksdagens planerade beslut i december. Riksdagsmajoriteten av socialdemokrater och borgerliga kommer att anklagas för att inte våga fråga efter folkets uppfattning.

Därför borde riksdagsmajoriteten tänka om och vänta med beslutet om EU:s konstitution till efter nästa riksdagsval. Som bland andra statsvetarprofessorerna Olof Ruin och Tommy Möller argumenterat skulle EU kunna bli en verklig valfråga och en naturlig del av den vanliga politiska debatten.

Och resultatet av en sådan valrörelse är långt ifrån given. Om argumenten för och emot EU:s nya fördrag verkligen debatteras är det långt ifrån givet att de EU-skeptiska partierna gynnas.

ANDERS JONSSON, CHEFREDAKTÖR

Mer läsning

Annons