Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom hit som stenåldersman - eller proggare

Annons

Hundratals Falubor är inblandade i förberedelserna, hembygdsföreningarnas folk sitter och syr dräkter i bystugor, lajvande ungdomar lär sig jonglera och körer övar, bland annat.

Medeltidsdagarna i Visby är förebilder för Falun Då-dagarna, som dock är mer tidlösa. Faluns historia är tusenårig, man kan välja på allt mellan stenåldersmannens skinn till proggarens batiktröja som tillbehör.

Det ska brinna eldar på ån, gycklare och annat löst folk ska drälla omkring på gatorna... Överallt blir det alla tre dagarna dramatiserade visningar, guidade vandringar och hästskjutsar för barnen.

I förra veckan hölls stormöte där man finslipade idéerna och kom med nya.

fakta | tre dagar

i världsarvet

Falun Då är tre historiska festdagar i världsarvet, den 26-28 juni.

Gruvlandskapet står i centrum den 26 juni, det blir en heldag vid gruvan med gruvbön, gruvgeten Kåra, gruvkrog och någon form av rättegång mot trilskande gruvdräng med efterföljande straff, om det blir gatlopp eller spöstraff återstår att se.

Bergsmanslandskapet firas den 27 juni. Då kan man gå upp i Stora Kopparbergs kyrktorn, fara på Runn, lyssna på barockmusik i Staberg, höra Bellman och gruvskrock vid Linnés bröllopsstuga, bese Hedens gård, Bäckehagens sjöstuga, Bondes gård och Stora Hyttnäs.

Stadslandskapet står i centrum den tredje dagen. Det blir medeltidsmarknad på Gamla Herrgårn och visning av privata gårdar, historiskt vimmel på Blindgatan, gatumusik och dramatik på z och nattbio på Dalarnas museum.

Finalen blir i samband med drottning Kristinas intåg på Stora torget klockan 17 och parad av historiska figurer.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons