Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolmårdsvargar på rymmen

Annons

Två vargar har rymt ur sitt hägn på Kolmårdens djurpark. Händelsen upptäcktes i samband med den dagliga morgontillsynen på onsdagen. Händelsen har anmälts till polisen, länsstyrelsen och Naturvårdsverket, skriver Kolmårdens djurpark i ett pressmeddelande.

Han hoppas att de ska komma tillbaka till djurparken självmant som sådana här rymlingar oftast gör. De har inte lärt sig jaga och kommer troligen att få problem att hitta mat. Men Mats Höggren bedömer dem som helt ofarliga för människor.

Djuparken har nu upprättat en liten sambandscentral och har skickat ut personal i ett antal bilar som kör runt och letar efter djuren i området. Förhoppningen är att få tips från allmänheten. Lyckas man hitta dem kommer man att försöka söva djuren med hjälp av bedövningspilar.

Enligt Höggren finns det, så vitt känt, inga vilda vargar i området just nu. Tidigare i vintras vandrade en hanvarg genom trakten men den har sökt sig vidare till andra jaktmarker.

Ett problem är att vargarna, sedan de tagit sig ut från djurparksområdet, lätt kan försvinna på grund av att djurparken ligger mitt ute storskogen.

Frågan är om vargarna utgör någon risk för tamdjur. Mats Höggren är tveksam. Han tror att de möjligen skulle kunna försöka döda en mindre hund om de blir tillräckligt hungriga.

Han är mer orolig för att rymningen ska spä på den infekterade vargdebatten. Djurparkerna i Sverige har tidigare beskyllts för att medvetet plantera ut vargar i naturen.

TT

Mer läsning

Annons