Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kollo är jättekul"

Annons

Klockan närmar sig halv tio på morgonen. Ett 40-tal barn, de flesta mellan 10 och 13 år gamla, anländer med buss till Källviken där Slussbruden II väntar vid bryggan. Bussen har hämtat upp barnen på en rad olika platser i Falun.

Kompisarna Janina Hurtig och Tina Fagerström från Slätta, båda tio år, har varit på kollot nästan varje dag. Nu är det sista veckan.

- Att paddla kanot och spela fotboll är roligast, säger Janina.

Tjejerna vet redan vad de ska göra under dagen om det vackra vädret håller i sig.

- Först ska vi fiska, sedan ska vi paddla kanot och efter lunchen blir det fotboll mot de vuxna.

Resan på Runn tar bara några minuter. När barnen har gått i land på ön kallar ledarna omedelbart till samling. Kolloledarna går igenom reglerna ("Ni måste ha på er flytväst om ni är nere vid bryggorna!") och vad barnen kan ägna sig åt under dagen. Det finns massor att göra: bada, fiska, paddla kanot, gå tipspromenad, frisbeegolf, minigolf, spela fotboll mot ledarna...

- Barnen kan röra sig fritt mellan de olika aktiviteterna. Det finns ledare vid varje station. Skulle det vara dåligt väder håller vi till inomhus där barnen kan spela sällskapsspel, säger Anders Björnberg som är verksamhetsansvarig vid Fritid Falun.

Ledarteamet består av nio fritidsledare och sex sommarjobbande gymnasieungdomar.

Janina och Tina har fått på sig flytvästarna och satt sig på fiskebryggan med varsitt pimpelspö.

- Man får bra tålamod av att fiska, säger Janina efter en stund.

Hon har inte fått upp någon fisk än och det har inte gått särskilt bra tidigare dagar heller.

Det är mest småfisk som mört och löja som nappar. Om Tina får upp någon fisk tänker hon ta med sig dem hem.

- Först bryter jag nacken på fiskarna, sedan lägger jag dem i en plastpåse som jag tar med mig hem. Jag har sex katter och de gillar fisk, säger hon.

Men tjejerna får ingen fisk i dag. De tröttnar och går en runda frisbeegolf med några ledare i stället.

- Vi brukar ha runt hundra barn här ute varje dag, men i år har vädret varit dåligt så snittet ligger snarare kring 60 barn per dag. Det är först under de senaste dagarna som det har börjat bli drägligt. I dag är det 19 grader i vattnet, tidigare har temperaturen legat kring bara 13, 14 grader, men ungarna har badat ändå, säger Anders Björnberg.

Han berättar att Fritid Falun har 80 000 kronor budgeterade för sommarkollot, som är helt gratis för barnen. De pengarna räcker inte, men ett antal företag hjälper till att täcka kostnaderna för bussarna och Slussbruden.

- Det här är en oerhört bra verksamhet. Vi har över 500 ungar som kommer hit under de här veckorna. Några av dem är här varje dag, säger Anders.

Med på kollot är även en grupp ungdomar med funktionshinder och deras ledare.

Klockan närmar sig tolv och det är dags för lunch. Alla har med sig egen matsäck och man sitter utomhus och äter, barnen och ledarna tillsammans, eftersom det fina vädret håller i sig.

Janina och Tina har hunnit med en kanottur före lunchen. Nu ser de fram emot fotbollsmatchen som börjar vid ett-tiden. Det är barnen mot ledarna. Ledarna har vunnit de flesta matcherna som spelats tidigare dagar.

- Fast vi ledde med 8-3 i en match. Sedan kom vi överens om att de som gör sista målet vinner matchen, och då gjorde ledarna mål, säger Janina som absolut tänker komma tillbaka till Hellmansö i morgon också.

Mer läsning

Annons