Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivtrafik ska bli bättre

Annons

Kollektivtrafikberedningen är tillsatt av kommunfullmäktige i Rättvik efter en motion som folkpartiet lade fram. Syftet med utredningen är att samordna kollektivtrafiken.

I beredningsgruppen sitter representanter från alla partier. Lars Wennås (fp), är ordförande, Kerstin Forsberg (s), vice ordförande, Birgitta Dahlqvist (c), Peo Back (s), Stig Fredriksson (mp). Tjänstemän från barn-och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen deltar också i arbetet.

Nya avtal med landstinget innebär att kommunerna själva har ansvar för kollektivtrafiken respektive kommunen.

Rättvik ska lägga fram en beställning för hur de kommunala busslinjerna ska se ut. Den nya trafiken kommer igång först om två år.

Regionala busslinjer har landstinget fortfarande ansvar för. För turer som till exempel Rättvik-Borlänge betalar Rättvik hälften av kostnaden och landstinget hälften.

Den nya upphandlingen av kollektivtrafiken sker samtidigt som kommunens egen samordning av kollektivtrafiken genomförs.

- Vi diskuterar många olika alternativ, berättar Lars Wennås, ordförande i beredningsgruppen. Bland annat tittar vi på sammanslagning av olika linjer, en ringlinje och vi granskar även skolskjutsar, färdtjänstresor med taxi som är ganska dyra.

- Administrationen är stor och omfattande när det gäller hanteringen av färdtjänstresor, som är ytterst noga behovsprövade.

- Vi samarbetar hela tiden med Dalatrafik. Vi har ett nytt, kommunalt ansvar och våra förhoppningar är att vi ska kunna rationalisera och effektivisera kollektivtrafiken. Ett förslag är till exempel att köpa in speciella fordon som skulle ersätta viss del av färdtjänstresorna. En flexibel busslinje som är anropsstyrd, som kan åka och hämta människor där de finns.

- En genomgång och samordning av alla samhällsresor gör vi med hjälp av experter, säger Lars Wennås, som också påpekar att många kommuner redan omorganiserat sina samhällsbeställda resor.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons