Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kolla vad du äter"

Annons

På midsommarafton för exakt ett år sedan var Kalle Moraeus sommarpratare i P1. Han talade då om hur han gått ner 18 kilo genom att lägga om sina kostvanor, och välja bort kolhydrater som finns i raffinerade produkter som vitt mjöl och socker.

En av dem som lyssnade på programmet var Tore Persson, läkare på Södersjukhuset i Stockholm. Tore forskar om socker och träffar dagligen den patientkategori som lider av diabetes, en sjukdom som ofta har koppling till övervikt.

Tillsammans startade Kalle och Tore ett samarbete för att kunna förändra såväl vuxna som barns kostvanor.

Samarbetet har resulterat i en kurs för föräldrar som just nu pågår i Orsa Grönklitt. Fem familjer deltar på kursen.

- Detta är ett föräldraproblem. För det handlar om att de måste ta kontroll över sina barns matvanor. Barnen som är här har sommarlov medan föräldrarna sitter i skolbänken, säger Kalle Moraeus.

Under kursens gång lär sig föräldrarna vad de måste förändra för att motverka att barnen blir överviktiga. Produkter som innehåller "dåliga" kolhydrater ska väljas bort helt. Alltså inte bara socker, utan även potatis och annan mat som innehåller mycket stärkelse. För det är inte fettet utan sockret som är boven.

- Det har skett något de sista 20- 30 åren. Tidigare fick barnen bara godis på lördagarna men så är det inte längre, säger Kalle.

Tore beskriver vad som händer i kroppen när vi äter socker.

- När vi får i oss socker frigörs endorfiner i kroppen, som är kroppsegna opiater. Alltså blir sockret som en drog som vi måste ha.

Med på kursen finns också Anders Gertner, som är massage-

terapeut och kostrådgivare, han föreläser om förhållandet till sin egen kropp, om hur ens egen kroppsuppfattning hänger ihop både fysiskt och psykiskt.

Tore och Kalle vill kalla kursen för ett friskvårdsprojekt, då de tycker att det är ett folkhälsoproblem med okunskapen kring kost.

- Det här är inte någon behandling för bantning eller någon metod. Utan vi vill presentera fakta och återta initiativet till vad man ska äta, säger Tore.

Förutom teoretiskt arbete i Grönklitt åker kursdeltagarna till matvaruaffärerna och tittar på innehållsförteckningar för att lära sig vad som är bra och dålig mat. Inspiration hämtas också från naturen, bland annat i Björnparken där Tore förklarar varför björnen vet instinktivt vad den ska äta.

Både Tore och Kalle talar mycket om att återta kontrollen över barnens ätande och att sätta gränser. De har därför kallat in experthjälp av Evelyn Bylander, gruppterapeut och psykolog vid ätstörningsenheten på Huddinge sjukhus. Evelyn föreläser internationellt om att sätta gränser till barnen.

- Jag blev en helt ny förälder efter att ha lyssnat på Evelyn, säger Kalle.

Under torsdagskvällen får också Orsaborna möjlighet att ta del av det som kursen handlar om. Då föreläser Kalle Moraeus, Tore Persson och Evelyn Bylander på Röda Kvarn.

Årets kurs i Grönklitt är en slags provvecka för vad som ska bli en återkommande kurs varje sommar.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons