Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koldioxid ingen fråga för Fundia

Annons

Den svenska malmbaserade gruv- och stålindustrin är hotad av EU:s införande av handel med utsläppsrätter för koldioxid. För Fundia Smedjebacken, som har skrotbaserad stålframställning är det inget problem men väl för flera av Fundias systeranläggningar i Norden.

EU:s nya regler om handel med utsläppsrätter för koldioxid kommer att kosta SSAB 300 kronor per ton stål.

Det är, enligt SSAB:s vd Anders Ullberg, lika mycket som bolagets lönekostnader. Hela SSAB:s vinst kommer att raderas ut och koncernens framtid är hotad. En investering i Oxelesund är därför ifrågasatt.

Håkan Murby, vd på Jernkontoret, säger att det är en överlevnadsfråga för stålindustrin.

Stålindustrins budskap var tydligt när de verkställande direktörerna i SSAB, LKAB och Jernkontoret uppvaktade EU:s miljökommissionär Margot Wallström och de svenska ledamöterna i Europaparlamentet.

Järnmalm är ursprunget för allt stål och kol är nödvändigt i stålframställningen, vilket ofrånkomligen medför utsläpp av koldioxid. Fundia i Smedjebacken återvinner stål ur skrot.

Fundia i Smedjebacken är därför inte direkt berörda av koldioxidfrågan, men väl indirekt.

- Koldioxidfrågan har större betydelse för den malmbaserade sidan som Rautaruukki har i bland annat Koverhar och Brahestad.

- Fundias ljusbågsugn skapar inte så mycket koldioxid. Vi har lite kol med i ugnen men mängderna av koldioxid är betydligt mindre än i ett malmbaserat stålverk. Valsningens ugnar som eldas med gasol och olja skapar också lite koldioxid, säger Fundia Smedjebackens vd Kimmo Väkiparta som tycker att el- och skrotpriser är allvarligare bekymmer för Smedjebackens vidkommande än i de malmbaserade stålorterna.

Att minska koldioxidutsläppen genom låta företag köpa och sälja utsläppsrätter har diskuterats i tre år inom EU. Det var först när beslutet var fattat som svensk industri reagerade. EU-parlamentet har behandlat förslaget en första gång och i den andra behandlingen kan inga stora förändringar göras.

Utsläppshandeln, som ska införas 2005, innebär att företag måste inneha "rätter" för att få lov att släppa ut koldioxid. Tanken är att staten ska dela ut rätterna gratis från start. Om ett företag expanderar och därmed ökar utsläppen så måste nya rätter köpas från företag som släpper ut mindre än vad de har rätt till.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons