Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolarlärlingar med rätta glöden

Annons

I söndags för drygt en vecka sedan drog det hela igång och i början av den här veckan var det dags att riva milan och börja skörda resultatet. Under mellantiden har kolarlärlingarna dygnet runt gått vaktskift, kvartat över i kolarkojan och verkligen fått en insikt i vad livet vid milor fordom innebar.

Varför söker man sig till en sådan här utbildning i Dalarna?

- Vi har ett stort hantverksintresse och det finns inte så många andra ställen där man får den här chansen, säger Martin Järlemyr, Karlshamn.

Utbildningen är också eftersökt. Till kursens åtta platser hade 28 hugade anmält intresse. Det är riksintag till platserna och eleverna kommer också lite varstans ifrån. För övrigt kan nämnas att på kursgårdens övriga linjer även finns internationella inslag.

De åtta vid milan går alltså en kurs i folkligt smide. Och under tiden vid Kvarna har de också tillverkat en hel del kursmaterial.

- Kolet vi får från milan använder vi under utbildningen. Det räcker fram till jul, berättar Jon Ingels, Leksand.

En större mila skulle förstås ge brännbart stoff för hela läsåret. Men den skulle också kräva en mycket större del av studietiden.

- Vi måste hinna med lite annat också under höstterminen, schemat är ganska pressat, konstaterar Jon Ingels.

Tiden vid Kvarna är också mycket späckad. Därom intygar Flodas kolmilemaestro Jones Erik - för övrigt lovordad av sina lärlingar för sitt gedigna kunnande - som i vanlig ordning instruerat eleverna i milandets mysterier.

- Jo, det är en rätt intensiv period för dem, men de har klarat av det bra. Det är en fin och samarbetsvillig kull, rosar Jones Erik.

Passet vid Kvarna har också omfattat utbildning i att tillverka tjära och rena den från vatten genom upphettning. De har också brukat smedjan vid Kvarna och tillverkat lite järnverktyg och annat.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons