Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köket äntligen invigt

Annons

Det säger Rita Leskelä som är kökschef och kommer att jobba i lokalerna på bottenplanet i Biskopsgården tillsammans med tre kökspersonal samt ytterligare två personer som kan tas in vid behov.

Kommunen har skrivit avtal med Samhall som håller med personalen i köket. Rita Leskelä har arbetat på Samhall i 2,5 år.

- Jag kommer närmast från städavdelningen. Vi hade fyra städningar om dagen och det var jättedrygt så för mig är det här ett drömjobb.

Centralköket är givetvis toppmodernt med frysar, ugnar, spisar, skärmaskiner, höj- och sänkbara bänkar med mera.

- Kött- och fiskrätter är färdiglagade när de kommer hit från Dala Måltidsservice (tidigare VB-kök). Här i centralköket värms rätterna. Det som tillagas här är potatis, ris, pasta, såser, sallader, gröt och välling, berättar Anna Hedlund som är enhetschef på Biskopsgården.

Hon ser bara fördelar med att centralköket sköts av utomstående personal. Det betyder att de cirka 55 anställda på Biskopsgården får mer tid för de upp till 56 boende på sjukhemmet och korttidsboendena Oasen och Lagunen.

- Efter att centralköket gjorts klart har byggjobbarna fortsatt med att bygga om de fyra avdelningsköken och det ska vara klart till den 30 november. I småköken kommer vår personal att koka kaffe, breda mackor och kanske någon gång baka en kaka, upplyser Hedlund.

Vid NLT:s besök på tisdagsförmiddagen skulle Rita Leskelä, Pia Ohlsson, Kerstin Abrahamsson och Anneli Bjälemar börja med dagens lunch. Kålpuddingen hade levererats i ugnsformar och skulle värmas, potatis kokas, sås tillredas och grönsaker fixas till.

- Jag har varit på Samhall i ungefär fem år och tidigare städat och handlat åt äldre. Det blir roligt att prova något nytt, tycker Pia Ohlsson som för länge sedan jobbade på Värdshuset Stopet i Grängesberg.

Anneli Bjälemar har också arbetat inom städningen och med att handla livsmedel åt äldre.

- Jag blev tillfrågad om jag ville prova detta och det ska bli roligt, säger Bjälemar som har lasagne och tacopaj som personliga favoriträtter.

- Men det är väl tveksamt om vi kommer att laga sådan mat här, funderar hon.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons