Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kokain lockar ungdomar

Annons

En specialstudie visar att kokain blir allt populärare bland landets ungdomar. Och Rikskriminalpolisen flaggar för ännu ett hot: Sverige är på väg att bli ett transitland för kokain till öst.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har på regeringens uppdrag specialstuderat den illegala drogen kokain. I befolkningsundersökningar bland värnpliktiga syns ingen ökning. Men CAN:s 200 informatörer på landets 25 största orter rapporterar att det ser annorlunda ut på gatunivå. Där ökar kokain mest av alla droger.

Tidigare studier visar att kokain oftast används av rika människor eller tunga missbrukare. Kokain har varit för dyr för att nå ut till en bred marknad. Men på 15 år har priset sjunkit med 40 procent. I dag kostar ett gram ungefär 800 kronor, i storstadsregionerna är priset ännu lägre.

Chefen för Rikskriminalpolisens underrättelsetjänst, Tord Modin, är övertygad om drogen fått fäste även bland unga i storstädernas förorter.

I december 2006 beslagtog tullen det hittills största partiet kokain _ drygt ett ton_ i svensk historia. Det kubikmeterstora lasset upptäcktes när det skulle paketeras om i Göteborgs hamn för vidare transport till Polen. Minst två personer åtalas i höst för medhjälp till grov narkotikasmuggling.

TT

Mer läsning

Annons