Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koka-kylköket ska bli bäst i Norden

Annons

- Jag tycker att det är viktigt att vi i ett tidigt skede klargör att det inte blir en upphandling utan ett projekt. Däremot blir det upphandling av livsmedel, så kallade förrådsvaror.
Blir det koka-kyl i hela Ludvika kommun?
- Ja, men med undantag för Fredriksberg där vi testar något som kallas Arvikamodellen. Tanken är att livsmedelshandlare i närområdet, exempelvis Konsum i Fredriksberg eller ICA i Nyhammar lämnar anbud och vinnaren får sedan leverera alla råvaror till Säfsgården som lagar maten till äldreomsorgen, skolan och barnomsorgen i Fredriksberg, säger Gustafson.
Det låter som ett tufft projektmål att bli bäst i hela Norden?
- Ja, det innebär att Dala Måltidsservice i sin tur måste stärka sig bakåt så att underleverantörer som Dafgårds, Felix också lever upp till detta.
- Vi vill leva upp till den skärpta livsmedelslagstiftningen som gäller från årsskiftet. Kraven blir mycket tuffare så till och med en stor aktör som Dala Måltidsservice AB får det tufft. Men med detta projekt kan vi frigöra personella resurser att skärpa kontrollen, hoppas Gustafson.
Du nämnde livsmedelsjättarna, hur blir det med de lokala krav-leverantörerna Laggen och Tillmans?
- Nu går vi in med öppna ögon i projektet med ett nytt avtal. Laggens pannkakor har vi redan, men kanske inte Tillmans drycker. Om vi har önskemål på mer av Tillmans drycker så kan inte Dala Måltidsservice längre säga nej som i dag. Vi kan i framtiden nästan var och varannan dag förändra avtalet om vi vill.
"Öppna ögon", innebär det att kommunen nu också får full insyn i Dala Måltidsservices bokföring och kan ha synpunkt på vinstens storlek?
- Dala Måltidsservice är ett affärsdrivande företag och ska ha vinst.
Hur stor vinst då, som Ludvikas kanske vinstrikaste företag, Swemas, som omsätter 27,9 miljoner och gör en vinst på 7,5 miljoner, eller köper kommunen dagens vinst på 2,6 miljoner på en omsättning på 31,3 miljoner?
- Det låter inte som rimligt att vi skulle tillåta ett avkastningskrav som det Swemas har, men vi har inte diskuterar vinstfrågan i kommunen eller med Dala Måltidsservice.
Du har tidigare föreslagit en gemensam kostorganisation mellan tillagnings- och mottagningsköken:
- Tanken lever. En kostorganisation skulle underlätta. I dag är rektorerna chefer för respektive kök. 23 chefer ska i dag blanda sig i. Jag vill ha en kostchef som är chef för skolrestauranger och mathanteringen inom barn- och äldreomsorg, säger kommunchef Kalle Gustafson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons